Ministrul Afacerilor Interne a anunţat, miercuri, că sumele încasate din amenzile aplicate pentru nerespectarea ordonanţelor militare ar putea fi utilizate în sistemul de sănătate publică.
Potrivit acestuia, de la începutul stării de urgenţă au fost aplicate în România 290.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 570 de milioane de lei.
“Am discutat cu domnul prim-ministru şi vom găsi o formulă, un act normativ, ca toţi aceşti bani să fie folosiţi pentru nevoile persoanelor cu vulnerabilităţi şi pentru sistemul de sănătate publică. Adică, aceşti bani se încasează la autorităţile locale, nu le încasează Ministerul sau Guvernul, ca să ştie cei care ne ascultă, şi autorităţile locale trebuie să le reorienteze spre zona de sănătate publică (…) Tema că are cineva plan de amenzi este una falsă, banii vor rămâne la nivel local și vor fi folosiți pentru sănătatea cetățenilor de la nivel local”, a declarat Marcel Vela la Realitatea Plus.
Guvernul a majorat, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă nivelul amenzilor aplicate pe perioada stării de urgenţă atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice.
Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut de pe 3 aprilie, acestea fiind cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, faţă de valorile iniţiale, cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.
În acelaşi timp, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.
Actul normativ permit contravenientului să achite, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, o jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator.
Marcel Vela a lansat, miercuri, un apel către toţi românii să fie responsabili de 1 Mai la fel ca în perioada sărbătorilor de Paşte.
“Depinde de această perioadă dacă peste două săptămâni sau chiar peste o săptămână vor fi creşteri în cazuistica înregistrată, în statistica pe care noi o avem evidenţiată la nivelul fiecărei localităţi, fiecărui judeţ. În acest sens, un pic de efort dacă facem acum … Să spunem că ce semănăm acum, în acest week-end, vom culege în 15 mai. Vrem ca în 15 mai să nu se relaxeze multe măsuri, putem merge la grătar, chiar riscând o amendă. Dorim ca în 15 mai să gândim în altă filosofie, în altă situaţie, atunci mai rezistăm un pic, astfel încât, eu ştiu, din 15 mai să putem privi altfel şi perioada de vară, şi concediile, şi ieşitul în parc, şi mersul la pădure sau să facem activităţi sportive individuale. În consecinţă, nu depinde de mine ca ministru sau de Guvern, sau de domnul prim-ministru ca premier, sau de domnul preşedinte Klaus Iohannis dacă se întâmplă lucruri mai bune sau mai puţin bune în 15 mai, depinde de fiecare cetăţean”, a spus Vela.
“În această perioadă care urmează, [sărbătoarea de] 1 Mai, lumea e obisnuită să iasă la iarbă verde. Nu e bine să facă asta pentru că virusul nu ține cont de sărbători. În această situație, noi putem să luăm măsuri coercitive când nu se respectă regulile respective, în sensul că e în vigoare fiecare prevedere din toate ordonanțele militare, inclusiv cele care au restricții cu privire la mersul la iarbă verde, la grătar, în parcuri…”, a explicat Marcel Vela.
Ministrul de Interne a subliniat, de asemenea, că “virusul nu ţine cont de sărbători sau de felul în care noi putem să ne distrăm sau să ne simţim bine împreună cu cei din jurul nostru”, arătând că evoluţia epidemiei este determinată de comportamentul românilor.
“Ar putea veni o stare de alertă dupa 15 mai. Instituirea ei însemnă că am putea prelua parte din deciziile din ordonanțele militare printr-o decizie a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (…) Oarecum, este sub nivelul stării de urgență. Nu mai există ordonanțe militare, nu mai sunt restrânse anumite drepturi, dar vor fi în continusre gestionate tot pentru a proteja sănătatea publică toate deciziile, implementarea lor, respectarea lor, sancționarea încălcării unor reguli”, a mai spus ministrul de Interne.