Studiile anterioare arătau că persoanele care consumă cantităţi mari de carne roşie sau produse din carne procesată prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer stomacal.
Studiul a confirmat un risc mai mic de apariţie a cancerului stomacal şi intestinal în cazul persoanelor vegetariene.
Totodată, la cei bolnavi de leucemie, spre exemplu, riscul de dezvoltare a acestei maladii este cu 45% mai scăzut în cazul persoanelor vegetariene.
Efectul protector al alimentaţiei vegetariene nu se aplică, însă, şi în cazul cancerului la colon, una dintre cele mai importante maladii letale.
De fapt, grupul vegetarienilor a prezentat o rata uşor mai ridicată de cancer la colon, deşi nu una semnificativă din punct de vedere statistic.
Cercetătorii britanici au monitorizat 61.000 de persoane vegetariene şi non-vegetariene timp de 12 ani.
În timpul monitorizării, mai bine de 3.300 dintre participanţi au fost diagnosticaţi cu cancer.
Studiul a analizat 20 de tipuri diferite de cancer şi a stabilit că riscul de apariţie a acestor maladii nu depinde de ceilalţi factori precum fumatul, consumul de alcool şi obezitatea, consideraţi factori de risc pentru apariţia cancerului.