Confidenţialitate

Vedere HD

Ele au fost concepute de o echipă internaţională de cercetători.

Fabricate dintr-un material special, noile lentile au capacitatea de a-şi modifica forma, atunci când o rază laser de o anumită intensitate este proiectată asupra lor, ceea ce înseamnă că aceste lentile pot fi ‘proiectate’ în funcţie de nevoile pacienţilor, ele putând fi folosite de bolnavii suferind de cataractă, miopie, hipermetropie sau astigmatism.

Operaţiile de implantare a lentilelor reglabile în funcţie de lumină fabricate de o companie americană în colaborare cu un trust german au avut loc pe pacienţi din Marea Britanie, în ultimele luni.

Doctorul care a realizat operaţiile spune că datorită ultimelor descoperiri, mulţi oameni vor putea avea o ‘super-vedere’, superioară scorului de 20/20 care caracterizează vederea normală.

Fiecare ochi prezintă imperfecţiuni microscopice care pot să limiteze vederea. Dar, cu noile lentile pot fi corectate aceste imperfecţiuni.

Cataracta este o maladie care afectează cristalinul, acea parte a ochiului care focalizează raza de lumină pe retină pentru a forma o imagine.

Pe măsură ce cristalinul îmbătrâneşte, el începe să se îngălbenească şi să se opacizeze. Lumina nu mai poate ajunge pe retină, iar vederea devine tot mai înceţoşată. Dacă nu este tratată, cataracta poate conduce la orbire.

În urmă cu zece ani a apărut şi cristalinul artificial multifocal, oferind pacienţilor o vedere mai bună, atât de aproape, cât şi la distanţă. Însă mulţi dintre pacienţi au avut în continuare probleme cauzate de astigmatism şi au necesitat intervenţii prin laser sau au avut nevoie de ochelari.

În schimb, noile lentile reglabile în funcţie de lumină pot fi implantate în ochi, iar rigiditatea şi gradul lor de curbură pot fi modificate din afară ochiului, cu ajutorul unui computer.