Vaticanul deschide azi arhivele secrete ale Papei Pius al XII-lea, suveranul pontif din cel de-Al Doilea Război Mondial, acuzat în repetate rânduri că a preferat să închidă ochii la atrocitățile comise de naziști față de evrei.
La început, documentele vor fi studiate de peste 200 de cercetători care au cerut să lămurească pentru totdeauna de ce nu a reușit Biserica Catolică să joace un rol mai activ împotriva Holocaustului.
Istoricii au solicitat în mai multe rânduri accesul la arhivele din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a identifica măsurile luate de Papa Pius al XII-lea împotriva Germaniei naziste în legătură cu uciderea evreilor.
„Am hotărât ca deschiderea arhivelor Vaticanului pentru perioada în care a fost în funcţie Pius al XII-lea să aibă loc pe 2 martie 2020″, a anunţat Papa Francisc anul trecut. Data marchează împlinirea a 81 de ani de când Eugenio Pacelli a devenit Papa Pius al XII-lea.
„Biserica nu se teme de istorie”, mai spunea Papa Francisc, amintind că mandatul lui Pius al XII-lea a coincis cu „unul dintre cele mai triste şi mai întunecate momente ale secolului al XX-lea”.
Papa Pius al XII-lea a fost criticat pentru că nu a condamnat mai răspicat uciderea evreilor în timpul regimului nazist.
Oficial, Vaticanul a păstrat o poziţie neutră în timpul războiului. Unii istorici spun că Pius al XII-lea a salvat zeci de mii de evrei italieni, dând indicaţii mănăstirilor să îi adăpostească. Într-un interviu, Papa Francisc a arătat că fostul papă a ascuns evrei în Castelul Gandolfo, reşedinţa papală din apropierea Romei:… si ca acolo s-au născut 42 de copii evrei.