Confidenţialitate

Vaslui: Mai multe localități au probleme cu apa din cauza secetei

Autorităţile au luat deja măsura restricţionării consumului de apa. Peste 100.000 de hectare de culturi agricole din judeţul Vaslui sunt declarate calamitate din cauza secetei. Taranii isi vand animalele la preturi derizorii din cauza ca nu mai au cu ce sa le hraneasca. In tot acest timp, aproape jumătate de milion de euro a fost cheltuit de la bugetul de stat pentru realizarea a 30 foraje de mare adâncime, pentru alimentarea populaţiei cu apă. În prezent forajele nu sunt folosite din cauza lipsei dotărilor tehnice corespunzătoare, multe din ele fiind deja colmatate.

Lucrările de construcţie la peste 250 de obiective din judeţul Vaslui începute în ultimii 4 ani nu au mai fost finalizate, iar investiţiile sunt acum într-o stare avansată de degradare. De asemenea au fost începute lucrări în aproximativ 40 de localităţi la sistemele de aducţiune a apei, dar nici acestea nu au mai fost finalizate din cauza lipsei banilor. Autorităţile vasluiene susţin că pentru finalizarea lucrărilor care se degradează de la o zi la alta ar fi nevoie de peste 800 de milioane de lei.

Mai mulţi primari s-au plâns în ultimele zile că fântânile au secat ori au debite reduse, iar sistemele centralizate de alimentare nu mai pot asigura apă la un debit normal, impunându-se deja restricţii la consum. Şefii de la judeţ le-au fost recomandat primarilor să-şi achiziţioneze rezervoare din fibră de sticlă de până la 5.000 de litri, în care, în caz de nevoie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui să poată depozita apa, de unde, ulterior, populaţia să se poată aproviziona.

Afectate de secetă sunt câteva mii de familii. De asemenea, raportările făcute de fermierii vasluieni, arată că o treime din suprafaţa agricolă a judeţului Vaslui este compromisă din cauza lipsei de precipitaţii din cursul acestui an pe perioade îndelungate de timp. 30 de foraje de mare adâncime au fost executate în ultimii ani în judeţul Vaslui, cu bani de la bugetul de stat, pentru combaterea efectelor secetei. Acestea nu sunt utilizate, deşi zonele în care au fost realizate sunt deficitare în ceea ce priveşte rezerva de apă potabilă. Forajele respective fie nu dispun de dotările tehnice necesare funcţionării, fie sunt colmatate.