Vasile Goldiş este unul dintre cei care au pregătit Marea Unire şi au elaborat şi susţinut Rezoluţia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.
Duminică, o slujbă religioasă a fost oficiată de către un sobor format din mai mulţi preoţi la Catedrala Ortodoxă Veche din centrul municipiului Arad şi a fost organizată de către Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, care poartă numele celui care, alături de Ştefan Cicio-Pop şi Ioan Suciu, este considerat corifeu al Marii Uniri de la 1918.
Student eminent, apoi profesor, Vasile Goldiş s-a consacrat cu tenacitate pregătirii conştiinţelor celor din Ardeal şi Banat pentru realizarea Marii Uniri şi a fost unul dintre cei mai activi luptători pentru drepturile naţionale ale românilor din monarhia austro-ungară.
Vasile Goldiş a fost şi secretar consistorial al Episcopiei Aradului timp de mai bine de 30 de ani, perioadă în care a răspuns de problemele învăţământului.
Om politic, istoric, publicist, militant pentru unirea tuturor românilor şi membru în Marele Sfat Naţional care a înfăptuit Unirea, deputat, ministru al Culturii, membru de onoare al Academiei Române, Vasile Goldiş s-a născut pe 25 noiembrie 1862, în satul Mocirla, în prezent satul Vasile Goldiş, diin judeţul Arad, şi a murit pe 10 februarie 1934, în locuinţa sa din Palatul Românul din municipiul Arad, clădire în care astăzi se aFlă sediul Muzeului Memorial Universitar “Vasile Goldiş. Ziua înmormântării a Fost declarată Zi de Doliu Naţional, iar la festivităţi au participat zeci de mii de arădeni.
Corespondentul Europa FM la Arad, Ciprian Boițiu:
Mai multe manifestări vor avea loc la Arad în acest an pentru a marca Centenarul Marii Uniri de la 1918.