Confidenţialitate

Vasele de sânge şi rolul acestora

Sistemul circulator include inima și vasele de sânge și este vital pentru a lupta împotriva diverselor afecțiuni și pentru menținerea unui echilibru, pentru menținerea temperaturii corpului și pH-ului.

Principala funcţie a acestui sistem este transportul sângelui, nutrimentelor, gazelor respiratorii și hormonilor către celule și de la acestea prin tot organismul.

Vasele de sânge sunt reprezentate de artere, vene și vase mai mici, extrem de subțiri, cam cât o zecime din diametrul unui fir de păr, numite capilare. Celulele roșii ale sângelui, uneori, trebuie să se deformeze pentru a trece prin acestea. Și reușesc pentru că, spre deosebire de alte celule din corp, celulele roșii sau hematiile adulte nu au nucleu, pentru a putea transporta mai mult oxigen către țesuturi. O celulă roșie trăiește aproximativ 120 de zile, după care este distrusă în splină, numită și cimitirul globulelor roşii. Măduva osoasă produce hematii noi pentru a le înlocui pe cele uzate.

Prin intermediul vaselor de sânge, medicul cardiolog vă poate analiza inima și arterele coronare responsabile cu hrănirea acesteia. Medicul introduce o sondă, de regulă pe un vas de la nivelul coapsei, și ajunge cu aceasta la nivelul inimii unde injectează o substanță de contrast. Manevra numită coronarografie se efectuează sub control radiologic, iar vasele coronare se vor vizualiza pe un ecran, medicul apreciind dacă acestea sunt înfundate sau nu.

Alături de vasele de sânge, există și vasele limfatice prin care circulă limfa, un lichid care se acumulează în țesuturi și care conține nutrimente, produși de degradare celulară, deșeuri și limfocite.