Confidenţialitate

Vas cu monede antice, descoperit la marginea satului Ciobănița din Constanța

Descoperire arheologică surprinzătoare în județul Constanța, într-o zonă care nu face parte din lista Monumentelor Istorice: un vas plin cu monede antice și mai multe fragmente ceramice au fost găsite de trei bărbați care făceau detecții la marginea satului Ciobănița. Comoara a fost predată autorităților.

Ghiulfer Predescu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Arheologi, polițiști locali și cei ai Serviciului de Investigații Criminale s-au adunat pe un câmp de lângă satul Ciobănița după ce un bărbat a sunat la 112 și a anunțat că într-o groapă, la 60 centimetri adâncime, a găsit o comoară: o oală plină cu monede, cel mai probabil, antice.

Cel care a sunat era impreună cu alți doi prieteni și împreună foloseau legal detectoare de metale pentru diverse descoperiri arheologice.

Așa au găsit oala cu monede, lângă care erau mai multe fragmente ceramice și metalice, precum și o monedă similară celor din vas.

Din examinarea preliminară la fața locului a reieșit că vasul este de proveniență getică (secolul al III-lea d.Hr.), iar monedele sunt de proveniență romană (secolul al III-lea d.Hr.).

Cel mai probabil, acolo a fost un castru roman, spun arheologii, deși zona unde a fost făcută descoperirea nu este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice.

Oala cu monede a fost lăsată în custodia arheologilor de la Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. De obicei, în asemenea situații, după evaluarea specialiștilor, cel care găsește monede sau bijuterii antice este recompensat cu 35% din valoarea comorii.

 

(Sursa foto: Rodica Bobârnac)