Confidenţialitate

Variola maimuței, boala confirmată în tot mai multe țări. Manager “Victor Babeș”: Se transmite aerogen și prin secreții infectate | AUDIO

Zeci de cazuri de variola maimuței, o boală endemică în Africa de Vest, au fost raportate în mai multe state din lume. Din Australia în Canada, Marea Britanie, Italia, Spania, Portugalia sau Statele Unite. Și în alți ani au mai cazuri de infectare în afara Africii.

Ceea ce diferă acum e că mulți dintre bolnavi nu au călătorit pe continentul african și nu se știe unde și cum s-au infectat, explică la Europa FM medicul Simin Aysel Florescu, managerul spitalului de boli Infecțioase Victor Babeș din Capitală:

„Deocamdată nu știm de niciun caz aici, știm doar de cazurile din Europa de Vest. Sperietura rezidă din faptul că nu se cunoaște legătura epidemiologică, avem niște cazuri completamente izolate, nu s-a putut face o legătură epidemiologică cu o călătorie în Africa, asta este sperietura.”

Variola maimuței e o boală infecțioasă des întâlnită în Africa de Vest și destul de rar în restul lumii, de obicei la persoane care au călătorit în zonele unde boala este endemică. Până acum, zeci de cazuri au fost confirmate în Marea Britanie, Spania, Portugalia, Satele Unite, Canada, Suedia, Italia și mai nou Australia.

Boala se manifestă de obicei prin febră, dureri musculare, ganglioni limfatici umflaţi şi erupţii cutanate pe mâini şi pe faţă, precum varicela.

În România, deocamdată nu a fost confirmată nicio îmbolnăvire cu variola maimuței, spune la Europa FM medicul Simin Aysel Florescu, managerul spitalului de boli Infecțioase Victor Babeș din Capitală:

„Din fericire nu este atât de contagioasă. Într-adevăr, se transmite aerogen și prin contact direct cu secreții infectate, de obicei se descrie la rudele sau la cei care locuiesc împreună și respectiv la personalul medical care îngrijește acest tip de pacienți. Ca și mortalitate este o rată care variază între 3 și 6%, în unele cazuri și până la 10-11%, depinde de substratul pe care intervine.”

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, variola maimuței reprezintă un risc major pentru copii și femei însărcinate care pot transmite boala fătului. Totuși, spun specialiștii, nu este vorba de acelaşi mecanism de răspândire ca la COVID-19 sau la gripă, unde este mai rapid.

SUNET AYSEL mortalitate

Câteva cazuri de variola maimuţei depistate în Marea Britanie au determinat autorităţile să pună la dispoziţie un vaccin împotriva variolei unor lucrători sanitari şi altor persoane care ar fi putut fi expuse.

În România, toate persoanele născute până în jurul anului 1975 sunt protejate întrucât încă se face vaccin împotriva variolei umane, boală care a fost eradicată în 1977, a mai explicat medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Capitală.

Am întrebat autorităților sanitare române ce măsuri vor lua pentru a proteja populația de eventuale infectări cu variola maimuței. Deocamdată așteptăm răspunsul Institutului Național de Sănătate Publică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock