Vântul puternic care a determinat meteorologii să emită mai multe alerte pentru estul țării a crescut producția de energie a țării.
Astfel, marți, turbinele eolienelor au ajuns să acopere mai bine de o treime din necesarul energetic al României.
După cum am putut urmări pe graficele afișate în timp real pe site-ul Transelectrica, pe tot parcursul dimineții și prânzului, moriștele au aprovizionat România cu mai multă energie decât reactoarele centralei de la Cernavodă.
Eolienele reprezintă o alternativă de producție a energiei, dar o alternativă inconstantă.
Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu a explicat pentru Europa FM cât putem să ne bazăm pe energia regenerabilă.
”Energia eoliană are pondere mai mare în aceste zile. Viabile sunt (n.r turbinele eoliene) când condițiile meteo permit. Din acest motiv este important să avem și o rezervă de capacitate pentru situațiile când condițiile meteo nu sunt favorabile”, a spus Nicolescu
Fostul ministru este de părere că România are nevoie de o piață de derivate și trebuie să se uite cu mai multă atenție la evoluția tehnologică, la stocarea energiei în baterii, în condițiile în care situația pe piața energiei este fluctuantă.
”Din punctul meu de vedere această volatilitate va continua și în lunile următoare, probabil în funcție de condițiile meteo, de cererea de energie din regiune”, a mai arătat fostul ministru Răzvan Nicolescu.