Marian Vanghelie şi Mircea Geoană s-au aflat, miercuri, la Tribunalul Bucureşti, pentru a fi audiaţi în dosarul în care fostul primar al sectorului 5 este acuzat de luare de mită.
Mircea Geoană, fost ministru şi candidat la prezidenţiale, are calitate de martor pentru că a primit trei ceasuri din partea ex-edilului bucureştean.
La sosire, Vanghelie a afirmat că, din punctul lui de vedere, „cadourile sunt cadouri şi nu sunt mită”.
“Dacă am mai oferit cuiva vreun ceas cadou, nu ced că asta face parte din viaţa publică, adică dacă am fost la ziua cuiva şi am dus un ceas, nişte butoni”, a explicat Vanghelie.
Mircea Geoană a spus că “cele trei ceasuri primite de la Marian Vanghelie au fost simple cadouri” la aniversarea sa de 50 de ani.
“Sub nicio formă acestea nu au făcut obiectul unei discuţii de orice natură. Mi le-a oferit în calitate de coleg. Nu a avut sub nicio formă nicio legătură, nici politic, nici administrativ. Le-am primit cu ocazia a doua onomastici, onomastica mea la implinirea varstei de 50 de ani şi a soţiei. Nu cunosc nimic cu privire la provenienţa lor. Nu imi amintesc marca lor, le-am predat la DNA, erau neatinse de ani de zile”, a spus Geoană.
Potrivit anchetatorilor, Mircea Geoană a primit cadou de la Marian Vanghelie, în perioada 2008-2009, trei ceasuri în valoare de câteva zeci de mii de ruro pe care fostul primar le-ar fi cumpărat din bani primiţi ca mită.
Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, în iulie 2015, pentru nouă fapte de luare de mită şi abuz în serviciu, cât şi şapte fapte de spălare de bani, care ar fi fost comise când era primar al Sectorului 5.
În acelaşi dosar sunt judecaţi Mircea Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie şi administrator al mai multor societăţi comerciale, Sorin Ştefan Ciocan. Totodată și Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL şi omul de afaceri Marin Dumitru apar în dosar.
Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro. Această sumă reprezenta un „comision” de 20 la sută din valoarea contractelor de oferite de Primărie firmelor controlate de Marin Dumitru.
În condiţiile în care costurile reale de execuţie a lucrărilor, şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, ar fi fost de cel mult 60 la sută din valoarea contractelor.
Prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracţională a lui Marian Vanghelie a fost estimat de anchetatori la peste 295 de milioane de lei.