Confidenţialitate

Vama Veche riscă să rămână fără plajă, în timp ce se fac înnisipări pe restul litoralului. Marea înaintează treptat spre uscat, spune primarul din Limanu | AUDIO

Proiectul de reducere a eroziunii costiere, în valoare de peste 800 milioane de euro, înseamnă înnisiparea plajelor de pe întregul litoral. Mai puțin pentru plaja din Vama Veche, care, potrivit primarului din Limanu, este în pericol de disparitie. Se îngustează văzând cu ochii. Edilul i-a cerut ministrului Mediului Tancoz Barna, până nu e prea târziu, să aprobe și salvarea plajelor din Vamă.

Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu, care are în componență satele 2 Mai și Vama Veche, l-a informat pe ministrul Mediului, Tanczoș Barna, că în ultimii ani suprafețe importante din faleză și plaje au fost înghițite de apă. Și asta în timp ce altele se înnisipează cu bani europeni:

„Dacă luăm cadastrele făcute acum 10 ani de zile de Apele Române pe plajele din Vama Veche, vom descoperi că apa a înaintat undeva, în medie, 10 metri. Ne vom trezi că avem plajă în Mamaia, în Eforie, dar nu vom mai avea plajă în Vama Veche”.

Primarul nu a primit un răspuns satisfăcător de la ministrul Tanczos Barna:

„Extinderea acestor contracte depinde de noul program operațional. În cazul în care vom avea fonduri la dispoziție, Apele Române vor aplica pentru noi porțiuni de plajă”.

Ce a omis ministrul să spună, sau nu a știu, a lămurit directorul general al Apelor Române Dobrogea Litoral. De vină sunt ONG-urile de mediu a spus, Hristu Uzun:

„Vama Veche este zona care are cele mai multe arii protejate, căluți de mare și nu mai știu câte acvifere. ONG-rile toate, la dezbateri, ne-au sufocat să nu facem lucrări de înnisipare în zona respectivă”.

Șeful de la Apele Române Dobrogea Litoral a anunțat că va fi făcută o reactualizare a masterplanului zonei costiere. Atunci, poate se va insista, a spus Hristu, să fie înnisipate și plajele Vama Veche și Gura Portiței. Dar, undeva în intervalul 2027-2030.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Situația plajelor de pe litoralul românesc, incertă. Operatorii cer prelungirea contractelor de închiriere, primăriile vor dreptul de administrare de la Apele Române | AUDIO