Confidenţialitate

Valeriu Nicolae: Cătălin Cîrstoiu nu-și poate justifica averea. Piedone are 12 rude angajate în Primăria S5 și S4. Împrumuturile lui Nicușor Dan sunt de campanie electorală | VIDEO

Ce spune bogăția despre un candidat? Dezbaterea a pornit de când medicul Cătălin Cîrstoiu a intrat în cursa electorală pentru Primăria Capitalei în calitate de candidat susținut de PSD și PNL. Doctorul este proprietarul unui teren de 1400 de mp în Mogoșoaia, are acolo o casă de peste 400 de metri, un apartament în București, altul la Mamaia. Totodată, Cătălin Cîrstoiu deține conturi cu sume cash de peste 700.000 de euro, împrumuturi de aproape 1 milion de euro, în total, date în firma sa, dar și unei persoane fizice. Are acțiuni la mai multe firme, de unde a ridicat dividende de 400.000 de euro. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – jurnalistul Valeriu Nicolae a vorbit despre situația financiară a candidatului Cătălin Cîrstoiu, precum și despre cea a unora dintre primarii de sector. Cristian Popescu Piedone „are 12 rude angajate în Primăria Sectorului 5 și în Primăria Sectorului 4. Acestea au averi absolut impresionante”, spune Valeriu Nicolae, de exemplu, despre influența edilului sectorului 5. 

Valeriu Nicolae: Dacă te uiți la averea lui Cîrstoiu… e o problemă uriașă acolo

Cătălin Striblea: Ultimul tău episod de la Starea Impostorilor – despre doctorul Cîrstoiu. Ce e în neregulă acolo?

Valeriu Nicolae: „Ce e în regulă, mai degrabă. Dacă stai și îl asculți în interviurile vechi se prezenta așa: «eu vin dintr-o familie de amărășteni. Taică-miu, un economist, maică-mea ingineră, nu m-a ajutat nimeni în viață». Ce uită el să zică e că taică-su a fost la Ștefan Gheorghiu, că era unul dintre cei mai importanți comuniști din Argeș înainte de Revoluție. Că după Revoluție a devenit primar și prefect al județului. Deci, perioada aia în care era puterea absolută, omul ăsta era prefect în județul Argeș. În momentul în care Cîrstoiu a devenit manager la Spitalul Universitar, nașul lui era Băsescu. Băsescu care îl și decorase. Nașul și-a decorat finul. Cum să zici aberații de felul ăsta? Și apoi, dacă stai și te uiți la avere… e o problemă uriașă acolo. Dacă te uiți la avere înseamnă că familia Cîrstoiu a economisit în fiecare an, timp de 10 ani la rând, doar din salariile de la stat – și să ne amintim că salariile de la stat prin 2014-2015 nu erau deloc mari – au reușit în fiecare lună 7.500 de euro să economisească”.

Cătălin Striblea: Dar stai că au și firme.

Valeriu Nicolae: „Nu, nu, că dacă luăm cu firme băieții au reșit 225.000 de euro pe an. Deci, am scăzut profitul…”

Cătălin Striblea: Numai o dată dividendele… la un moment dat dividendele au fost de 400.000 de euro. Sunt niște firme mari care rulează niște bani frumoși.

Valeriu Nicolae: „Da, da, dar eu am scos tot profitul firmelor. Și strict din banii de la stat fiecare dintre ei economisea mai mulți bani decât primea președintele României pe lună”.

Valeriu Nicolae: Problema ține de Agenția Națională pentru Integritate. Că omul n-are cum să justifice averea

Cătălin Striblea: Ce îmi spui tu mie e că e o problemă de Agenția Națională pentru Integritate (ANI)?

Valeriu Nicolae: „E clar o problemă de Agenția Națională pentru Integritate. Că omul n-are cum să justifice averea. Asta e indiscutabil. Tu dacă te uiți la început… omul, înainte de a deveni manager, avea 18.000 de euro în conturi și 243.000 de lei și apoi avea, în 2022, în plus față de chestiile astea, 6 milioane 153.000 de lei și 526.982 de euro.”

Cătălin Striblea: Și aici, sesizările la ANI pot fi făcute și de persoanele fizice, ca tine?

Valeriu Nicolae: „Da, sigur, pot fi făcut de oricine. Dar problema e cumulul ăla de funcții”.

Cătălin Striblea: Acolo ce problemă e? Sunt patru funcții – 3 sau 4.

Valeriu Nicolae:Hai să le luăm pe rând. Decan de Facultate, manager de spital, profesor universitar și doctor. Omul și operează. Și e foarte bine. Legea spune foarte clar de ce poate să fie manager. Nu numai asta. Dar omul ăsta, în timp ce avea cele 4 funcții la stat, mai făcea și o grămadă de consultanță pentru tot felul de firme farmaceutice. Firme farmaceutice care, culmea, ghici unde vindeau medicamente? Bineînțeles, Spitalului Universitar”.

Valeriu Nicolae: Cătălin Cîrstoiu „devine la 6 ani după terminarea facultății director de spital. Cum e posibilă chestia asta?”

Cătălin Striblea: Și aici e un conflict de interese? Asta sugerezi?

Valeriu Nicolae:Și asta face și el, și soția lui. Traseul lor profesional e siderant. Amândoi termină facultatea în același an, sunt angajați amândoi. Oamenii ăștia, amărășteni, veniți dintr-o săracă, vai de mama lor”.

Cătălin Striblea: Stai, am stabilit asta. El vine dintr-o familie politică.

Valeriu Nicolae:Așa zicea omul la început”.

Cătălin Striblea: A, asta că zicea.

Valeriu Nicolae: „Amândoi se angajează la Spitalul Universitar. Amândoi devin asistenți universitar în același an. Amândoi își dau cu derogare rezidențiatul. Amândoi devin în același an asistenți universitari, lectori universitari, profesori universitari. Omul ăsta devine la 6 ani după terminarea facultății director de spital. Cum e posibilă chestia asta?”

Cătălin Striblea: Nu știu, pun un semn de întrebare, dar zic că nu e imposibil. Dacă e capabil, se poate face.

Valeriu Nicolae: „Și, mai ales, dacă eștiu fiu de prefect, sigur că se poate face. În rest, nu se poate de nicio culoare”.

Valeriu Nicolae: Împrumuturile pe care le are Nicușor Dan sunt de campanie electorală

Cătălin Striblea: Zi-mi de Nicușor Dan. Nicușor Dan… care e profilul lui după ce te-ai uitat pe declarații?

Valeriu Nicolae: „Nu e nimic de zis, asta-i partea… la Nicușor Dan… trăiește cu chirie, e obsedat de ce face. Omul e clar un tip super pasionat de ce face el acolo la primărie”.

Cătălin Striblea: Aici sunt nelămurit. Trăiește cu chirie, dar are și un credit. Că are un apartament sau ceva.

Valeriu Nicolae: „Nu știu, e foarte posibil să fie un apartament pe care l-au luat ei când nu aveau copil. Probabil au trebuit să se mute la un apartament mai mare. Dar creditul e unul mic”.

Cătălin Striblea: 100.000 de euro. Dar are niște împrumuturi de la persoane fizice Nicușor Dan. Te deranjează tipul ăsta de împrumuturi?

Valeriu Nicolae: „Eu am spus. Am spus de fiecare dată că mă deranjează la politicieni… dar împrumuturile pe care le are sunt de campanie electorală. Ce se întâmplă cu împrumuturile alea? Pot fi rambursate dacă iei mai mult de 3% din vot”.

Cătălin Striblea: Adică, dă statul banii înapoi.

Valeriu Nicolae: „Nu știu dacă ăsta e cazul lui Nicușor, dar, din nou, împrumuturile lui sunt niște împrumuturi mici”.

Cătălin Striblea: 50.000 de euro, în total.

Valeriu Nicolae: „Bine, deci dacă te uiți la Cîrstoiu… el are împrumuturi de milioane. Peste 1 milion de euro”.

Cătălin Striblea: Date unei firme și unei persoane fizice.

Valeriu Nicolae: „Da, unei persoane fizice”.

Valeriu Nicolae: Cristian Popescu Piedone „are 12 rude angajate în Primăria Sectorului 5 și în Primăria Sectorului 4. Rudele acestea au averi absolut impresionante”

Cătălin Striblea: Explică-mi despre Piedone. Că ăștia-s candidații și aici se poartă dezaterea publică. Piedone are multe mașini, un teren de vreo 2.000 de metri pătrați și…

Valeriu Nicolae: „Și foarte multe rude. Ce înseamnă foarte multe rude? Piedone are foarte multe rude, și rudele acelea sunt deosebit de bogate. Dacă stai și te uiți la Piedone, înnebunești la câte rude are el în familia lui. E incredibil. M-am uitat eu în episodul meu de la Starea Impostorilor, erau vreo 12 rude. Soț, soție, toți nepoții lui sunt angajați fie la Primăria Sectorului 5, fie la Primăria Sectorului 4”.

Cătălin Striblea: Hai să-ți citesc. A fost la Digi24, la emisiunea Lilianei Ruse. A fost întrebat despre angajarea nepoților săi la primărie. Și răspunde: „Dacă este nepotul din a 17-a rudă, atunci nu e nepot de gradul I”, precizând că pentru orice numire are acordul scris al ANI. Rude înseamnă „decât rude de gradul I. Asta înseamnă incomptabilitate”, a afirmat Piedone. Și zice așa: „Nu este nici imoralitate. Cu cine ați vrea să lucrez? Cu toți trădătorii? Voi sta lângă mine cu cei în care am încredere. Sunt singur. Ia da-ți o tură prin România asta. Eu am puterea să mi0o asum. nu există nicio latură a incomptabilității”, spune el.

Valeriu Nicolae: „Eu tot am chestia asta de la Vadim Tudor. Vadim Tudor zicea: «poți să zici absolut orice că nu verifică nimeni». Mă îndoiesc foarte tare că are Acordurile de la ANI și aș vrea să văd și eu dovada asta. Că Piedone își pune toate rudele acolo, asta nu e o discuție. Că omul e atât de nesimțit încât negociază să își pună fata europarlamentar – fata care nu are absolut nicio experiență. Pe fii-su l-a făcut parlamentar de Suceava. Pe fii-su acum vrea să-l facă primar pentru sectorul 5. Are 12 rude angajate în Primăria Sectorului 5 și în Primăria Sectorului 4, și rudele acestea au averi absolut impresionante”.

Valeriu Nicolae: Declarațiile de avere ale lui Clotilde Armand nu indică că ar fi impostoare

Cătălin Striblea: Pe doamna Clotilde Armand. Ai făcut vreun episod despre ea?

Valeriu Nicolae:M-am uitat peste toate declarațiile ei de avere. Nu am văzut nimic care să indice faptul că ar fi impostoare”.

Cătălin Striblea: Nu te-am întrebat în sensul ăsta. Am întrebat pentru echilibru. Are o declarație de avere frumușică.

Valeriu Nicolae:Și eu am o declarație de avere frumușică”.

Cătălin Striblea: Dar tu ai avut vreo funcție publică?

Valeriu Nicolae:Am fost și eu secretar de stat, în timpul guvernului tehnocrat”.

Cătălin Striblea: Asta știu, că ai o declarație de avere frumușică, dar mi s-a părut că ai făcut-o muncind numai prin mediul privat.

Valeriu Nicolae: „Da, da, păi numai prin mediul privat. Așa a făcut și Armand. Ea a lucrat pentru unele dintre cele mai mari firme din Europa. Iar soțul ei este unul dintre cei mai buni matematicieni pe care i-am avut noi. Un matematician, ca să fim clari, peste Nicușor Dan. Un tip academic impecabil”.

Cătălin Striblea: Ai stârnit un conflict uriaș aici.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa colaj foto: Sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop, George Călin, Malina Norocea

Citește și: Marcel Ciolacu, reacție privind greva generală a poștașilor: Dacă pensiile nu vor fi distribuite la timp, șeful Poștei Române va pleca | AUDIO