Varianta „indiană” a coronavirusului, găsită într-un focar din Brașov, nu este mai contagioasă, transmite coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
Mesajul autorităților rămâne același: vaccinarea e singura soluție pentru a opri răspândirea virusului, iar vaccinurile ne feresc de forme grave ale bolii, chiar în cazul unei infecții cu o noua variantă a Sars Cov 2.
Primul caz de infectare cu noua variantă indiană a coronavirusului a fost depistat în România, Institutul Național de Sănătate Publică anunțând că este vorba despre o variantă diferită de cea carea aprovocat situația dramatică în India.
E vorba de un bărbat de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.
Nu sunt motive de îngrijorare, dă asigurări medicul militar, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare:
”De pildă, comparativ cu tulpina sud-africană, nu este mai rezistentă față de vaccinurile actuale, așa încât nu se așteaptă să vorbim de o eficiență substanțial redusă a vaccinurilor. Mesajul rămâne unul foarte clar: de a ne prezenta și de a ne vaccina într-un număr tot mai mare, tocmai pentru a reduce circulația virusului în populație și pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutații”.
În mai multe țări, noile variante de coronavirus sunt responsabile pentru numărul în creștere a cazurilor de Covid. Unii experți sunt îngrijorați că varianta indiană s-ar putea transforma într-un fel de „super mutație” care va continua să se răspândească în întreaga lume.
S-a răspândit deja în cel puțin 17 alte țări, printre care Germania, Belgia, Marea Britanie, Elveția, Australia, Statele Unite, Singapore.
- Sonia Teodoriu