Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță: România nu atinge rata de imunizare colectivă de 70% până la finalul anului | AUDIO

România nu va atinge până la finalul anului rata de vaccinare anti-covid de 70%, care ar asigura o imunitate colectivă. Impulsionate de cifrele record care atinseseră și 90 de mii de oameni vaccinați pe zi, autoritățile sperau ca până se termină anul 2021 să atingem 70% acoperire vaccinală.

Însă în ultimele zile, oamenii nu se mai înghesuie să se imunizeze, astfel că vom atinge 50% până la finalul anului, prag insuficient pentru o imunitate colectivă, spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Este imposibil de obținut acest obiectiv până la finalul anului. Pentru că avem o rată de vaccinare în momentul de față între 26.000 și 28.000 de persoane noi pe zi. Ceea ce înseamnă că măcar la această rată de vaccinare am putea să ajungem la finalul anului la aproximativ 50% rată de vaccinare din populația eligibilă de peste 12 ani. Deci, practic, este insuficient pentru a spune că într-adevăr am atins o rată de vaccinare suficient de ridicată încât impactul celorlalte valuri pandemice va fi limitat”, a spus Valeriu Gheorghiță marți, 9 noiembrie 2021.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Imunitatea de grup trebuie atinsă cât mai repede în perioada următoare pentru a avea efect, nu pe parcursul a 2 ani, mai explică Valeriu Gheorghita: „Imunitatea de grup nu este s-o atingi într-un final, adică s-o atingem în 2 – 3 ani, pentru că până la acel moment numărul de cazuri grave și de victime va fi atât de mare încât prin vaccinare nu mai putem spune că am evitat foarte multe decese”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Medicul Valeriu Gheorghiță spune că există două posibile variante care au dus la o scădere a interesului românilor pentru vaccinare, față de finalul lui octombrie:

„Din păcate, faptul că în percepția publicului există această ameliorare a situației epidemiologice care este una reală, dar asta nu trebuie să fie coroborată cu scăderea dorinței de a ne vaccina. Iar al doilea motiv este că s-a tergiversat foarte mult elaborarea cadrului legislativ care prevede normele de implementare a certificatului digital la nivel național. Țările care au o rată foarte mare de acoperire vaccinală, de peste 90%, nu au nevoie de acest certificat digital. Pentru că el devine inutil în condițiile în care aproape toată populația este vaccinată”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Sursa foto: Guvernul României

Citește și: Vaccinul antigripal ar putea fi administrat în farmacii din 2022 | AUDIO