Președintele Comitetului Național de Vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, spune că primele 10.000 de doze sunt alocate angajaților din 10 spitale COVID, din prima linie:
„Se estimează că în data de 25-26 decembrie vor fi livrate, simultan, în toate cele 27 de țări, prima tranșă de vaccinuri, ceea ce înseamnă că imediat, chiar pe 27 decembrie, se poate începe activitatea de vaccinare. De fapt, a fost un semnal transmis de către oficialii europeni de la nivelul Uniunii și Comisiei Europene, se dorește, printr-un gest de solidaritate, începerea simultan a campaniei de vaccinare începerea campaniei de vaccinare în toate statele membre ale Uniunii Europene.
După vaccinare, cei imunizați vor primi dovada pe care vor fi trecute datele produsului: tipul vaccinului, seria și lotul.
Nu va fi un pașaport COVID, explică medicul Valeriu Gheorghiță, la Europa FM:
„Este, dacă vreți, un document similar carnetului de vaccinare al copiilor. Este un document care atestă că o persoană a făcut un vaccin și care-i lotul și tipul vaccinului efectuat.”
Centrele de vaccinare din spitale sunt deja cunoscute, în timp ce lista spațiilor în care se va vaccina populația generală este aproape gata:
„Cele din spital, unitățile sanitare sunt stabilite, cele din afara unităților sanitare, destinate pentru etapa a II-a și a III-a, este o listă aproape finalizată, dar această listă poate încă suferi modificări, dacă noi considerăm că avm nevoie de mai multe centre, putem să înființăm și alte centre.”
Centrul național de depozitare a dozelor de vaccin va fi la Spitalul Cantacuzino, care are o capacitate de 1,5 milioane de doze. De asemenea, sunt șase centre regionale de vaccinare, care vor avea o capacitate de 150.000 de doze. În acestea, joi, pornesc congelatoarele la minus 80 de grade .
Din centrele regionale, dozele de vaccin vor pleca spre centrele județene.
Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea mai precizează că gradul de acceptare a vaccinării este de peste 95% în rândul medicilor din spitalele COVID și de 70% la medici, respctiv 50% la asistenții medicali din spitalele non-COVID.