În cadrul ședinței de marți, 23 noiembrie 2021, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat că nu există date științifice care să facă o legătură între bolile autoimune și numărul prea mare de anticorpi.
Explicația vine ca răspuns la situațiile în care unii români nu-și fac doza a treia de vaccin pentru că au un număr prea mare de anticorpi: cei care sunt vaccinați cu două doze merg să-și facă test de anticorpi, constată că au un număr mare de anticorpi căpătați în urma celor două doze deja făcute, merg la medic, iar unii medici afirmă că nu ar trebui să facă doza trei dacă numărul de anticorpi este prea mare pentru că riscă să facă anumite boli, chiar autoimune.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, dezminte aceste zvonuri sau afirmații ale unora dintre români, explicând că: „Am putea să ținem cont doar în condițiile în care am ști care este nivelul prag la care persoana respectivă este protejată. În momentul acesta nu s-a definit o valoare prag a anticorpilor de la care să știm că persoana respectivă este protejată”.
Astfel, Valeriu Gheorghiță spune că nu putem lua o decizie în privința vaccinării cu doza booster pe baza valorii anticorpilor.
„Faptul că este o valoare mai crescută sau mai scăzută este o apreciere foarte subiectivă, iar din acest punct de vedere nu se pot face realmente astfel de recomandări bazate pe nivelul anticorpilor”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță: Nu există studii care să coreleze bolile autoimune cu numărul prea mare de anticorpi
„Sub nicio formă nu sunt în momentul de față date științifice care să coreleze un nivel prea crescut al anticorpilor cu posibilitatea de apariție a unor boli cu mecanism autoimun. Lucrurile nu sunt deloc așa cum, din păcate, sunt prezentate în anumite situații. Am vorbit și eu cu persoane care erau îngrijorate de un nivel foarte ridicat al anticorpilor. Repet, nu este cazul”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei de vaccinare în România a mai explicat și că testele de anticorpi arată anticorpii totali care se leagă de proteina Spike.
„Nu reprezintă neapărat valoarea anticorpilor neutralizanți. O parte din acești anticorpi sunt, de fapt, anticorpii realmente protectori neutralizanți care asigură blocarea intrării virusului în celule”, a conchis Valeriu Gheorghiță.
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Citește și: Sondaj PWc: Munca la distanță a crescut productivitatea, dar și cazurile de burnout