Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță: Imunitatea colectivă poate atinge, în unele zone, 40% | AUDIO

În România, imunitatea colectivă împotriva covid atinge în unele zone, jumătate din populație, dar media naționață este de aproximativ 40%, adică 8,9 milioane de oameni.

Imunitatea este dată fie de vaccinare, fie de trecere prin boală.

Președintele Comitetului Național pentru Vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță spune că estimările arată că 6 milioane de români au avut deja covid, adică o treime din populație.

”Probabil că vorbim de circa 6 milioane de persoane care au istoric de trecere prin boală, la sfârșitul anului 2020, în perioada în care rata de incidență era de unu la mie. Datele de seroprevalență arătau o rată de trecere prin boală de circa 6 la mie. Trebuie să înțelegem că singura soluție care ne oferă un control pe termen lung din punct de vedre al pandemiei în reprezintă vaccinarea. Sigur că, trecerea prin boală, protecția naturală, îți oferă o protecție pe o perioadă limitată de timp, însă nu ne oferă o protecție față de riscul de reinfectare cu tulpini virale mutante, și ne uităm la experiența altor țări, cum s-a întâmplat și în India, ne uităm la experiența din Brazilia, ne uităm la experiența din Africa de Sud, în care oamenii în care oamenii care aveau anticorpi, aveau dovada trecerii prin boală s-au reîmbolnăvit ca și oamenii care nu trecuseră prin infecție cu tulpina virală din Wuhan.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Comitetului Național pentru Vaccinare atrage atenția că fară vaccinare, chiar și cei care au trecut prin Covid 19, nu pot răsufla ușurați.

Sezonul rece, cel din toamnă, ar putea duce din nou, la creșterea numărului de cazuri de Covid 19.

”Riscul de reinfecție este crescut pentru acele tulpini virale mutante. Și, din punct de vedere al unei epidemii, în general, circulă, și se vor regăsi în circulație, acwlw tulpini virale care sunt cele mai adaptate și care nu sunt acoperite de vaccinuri sau de răspunsul imun. Este un proces de adaptare, este un proces natural, care din punct de vedere medical îl știm, îl anticipăm tocmai de aceea vaccinarea va reduce riscul de reinfecție cu aceste noi tulpini.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, președintele Comitetului Național pentru Vaccinare anunță că mai puțin de 11 mii de români au fost vaccinați de membrii echipelor mobile de imunizare, cele care merg mai ales la sate.

De joi, Guvernul va rula o campanie de sensibilizare a celor care sunt în reticenți, iar mesajele vor fi unele care urmăresc să emoționeze.

”Vrem sau nu, această pandemie, pe lângă consecințele medicale, a adus o serie de consecințe de natură socială, psihică, foarte importante. Sunt oameni care au rămas cu sechele pentru toată viața. Sunt familii destrămate, sunt oameni care și-au pierdut oamenii dragi, toate aceste lucruri contează”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Foto: Bogdan Niculae