Nicio localitate din România nu are o acoperire vaccinală de 50 de procente, iar coordonatorul campaniei de imunizare spune in localitatile cu rata mica de imunizare vor continua actiunile de informare si convingere a populatiei. Medicul Valeriu Gheorghita cere mai multa implicare din partea autoritatilor locale.
Potrivit ultimelor date oficiale, 10 localități din România aveau o acoperire vaccinală de peste 40 la sută.
Fruntașă este comuna Dumbrăvița din județul Timiș, urmată de comuna Rimetea din județul Alba. Iata cum explica medicul Valeriu Gheorghita succesul vaccinarii in aceste localitati:
”Sunt localitățile învecinate cu municipiile reședință de județ. Parte din locitorii din orașe locuiesc în momentul de față în acele localități. Ține de nivelul de educație medicală a persoanelor respective, de nivelul de preocupare pentru informația medicală și nivelul de implicare la nivelul autorităților locale.”
Există însă localități unde nici măcar 1 la sută din populația eligibilă nu este vaccinată : comunele Ipatele din Iași, Șotrile din Prahova și Bărbulești din Ialomita:
”Există o delăsare vis-a-vis de integrarea acestor activități. Nu trebuie să fim descurajați că numărul celor ce se vaccinează este mic. Pentru noi, orice persoană vaccinată este un câștig.”
Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile,. Adriana Pistol, are o alta explicatie pentru comunitatile in care s-au vaccinat doar 2-3 persoane:
”Foarte mulți din astfel de localități se gândesc: noi suntem departe, eu nu mă duc la oraș decât mai rar, nu o să vină virusul peste mine, noi suntem aici puțin”.
Potrivit cifrelor oficiale, acoperirea vaccinală în mediul urban este de aproape 29 la sută iar in mediul rural de 14.22 la sută.
Adriana Sârbu