Un medic de familie din judeţul Botoşani a vrut să dea o mână de ajutor și a organizat un mini-maraton în comuna în care lucrează. Este vorba de Răchiți, unde aproape 180 de persoane au primit dozele anti-Covid. A fost un mini-maraton…de 3 zile, spune doctorul militar Valeriu Gheorghiță:
”Pot să vă spun că un medic de familie din județul Botoșani a organizat chiar un mini-maraton de vaccinare, cu vaccin de la compania Pfizer, și a reușit să vaccineze, în trei zile succesive 180 de persoane din comuna Răchiți, ceea ce mi s-a părut un demers absolut extraordinar, cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică din Botoșani și urmează să se organizeze și altfel de activități.”
Situația vaccinării în cabinetele medicilor de familie: puțin peste 1400 de doctori familie au primit vaccin anti-COVID de la cei trei producători. Cele mai multe vaccinări se fac în cabinete aflate în sate – aproximativ 56%.
”La acest moment sunt 1.403 medici de familie care au recepționat vaccinuri de la cele trei companii diferite, compania Johnson&Johnson, compania Moderna și compania AstraZeneca. În 56% din cazuri se vaccinează în cabinetele medicilor de familie din mediul rural, în 44% din cazuri în cabinetele medicilor de familie din mediul urban”.
Județele Timiș, Dâmbovița, Călărași, Bucureștiul și județul Dolj sunt – în ordine – cele fruntașe la vaccinarea în cabinetele medicilor de familie.
”Topul celor 5 județe, care au înregistrat peste 1.000 de persoane vaccinate la data de 17 mai, în Timiș au fost administrate 2.395 de doze, în Dâmbovița – 1.543, Călărași – 1.523, București – 1.240 și Dolj – 1.035. În ceea ce privește vaccinarea în cabinetele medicilor de familie din mediul rural, cele mai multe doze au fost administrate în județul Călărași – 1.118, Dâmbovița – 930, Timiș – 850, Dolj – 723, Bihor – 587.”
Oricum… 67% din rândul celor care merg la vaccinarea anti-COVID o fac fără programare.
Sunt datele Comitetului Național de coordonare – care arată că românii sunt mai interesați de maratoane, de spații și de evenimente inedite care promovează vaccinarea.
”În perioada 10-17 mai, au fost vaccinate cu prima doză 329.073 de persoane. Sigur că am făcut o evaluare, au fost vaccinate cu doza 1, fără programare, 222.413 persoane. Ceea ce înseamnă, din totalul celor vaccinați cu doza 1 în acest interval de timp, 67,58%. Acest lucru confirmă faptul că oamenii își doresc să se vaccineze și se prezintă direct la centrele de vaccinare”.