Aproape 4 mii de cazuri Covid au fost confirmate în ultima zi, cel mai mare număr de îmbolnăviri din ultimele 5 luni.
Cele mai multe noi infecții sunt în București, a opta parte din totalul național.
Aproape 100 de oameni au murit din cauza complicațiilor, în același interval, iar în spitale, la ATI sunt acum spre 700 de bolnavi în stare gravă.
În acest context, autorităţile se pregătesc să înceapă vaccinarea cu a treia doză anticorona.
Medicul Valeriu Gheorghiţă, şeful Comisiei Naţionale de Vaccinare, spune că se aşteaptă aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentului în prima săptămână din octombrie.
În România se lucrează la actualizarea platformei de vaccinare, unde se pot înscrie cei care decid să-şi facă această a treia doză de întărire a protecției împotriva virusului. Nu se ştie, încă, dacă va fi vorba de o doză adiţională sau de una de rapel la schema făcută deja.
“Agenția Europeană a Medicamentului evaluează datele științifice care au fost depuse de compania Biontech Pfizer pentru autorizarea dozei 3, urmează să se evalueze și datele de la compania Moderna, tot pentru doza 3, foarte probabil ca în prima săptămână a lunii octombrie se va emite autorizarea pentru a treia doză. Avem în vedere consolidarea răspunsului imun, după prima schemă, pentru a asigura o durată mai mare a protecției oferite după prima schemă de vaccinare“, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghita a lansat și un avertisment pentru cei nevaccinati, în contextul răspândirii rapide a variantei Delta:
“În următoarele luni, acolo unde există aglomerări de persoane, unde există interacțiune crescută și expunere frecventă la multe persoane, aproape nicio persoană care nu are niciun fel de imunitate nu va scăpa fără infecție.
Practic, este o altă cale de imunizare, însă cu consecințe dezastruoase asupra societății și asupra sistemului medical, vorbim de fapt de pierdere de vieți omenești și astea se previn prin vaccinare“, a avertizat Gheorghiță.
Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2, a declarat, marți, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare , medicul Valeriu Gheorghiță.
El a atras atenţia că se apropie sezonul gripal și nu trebuie neglijată nici gripa.
“Pentru că se apropie sezonul gripal, este important de menționat că vaccinarea împotriva Covid 19 se poate efectua simultan cu celelalte tipuri de vaccin care sunt incluse în programul național de vaccinare sau în cazul vaccinărilor la grupe populaționale la risc, cum este vaccinarea anti-gripală.
Cine dorește să se vaccineze anti-gripal poate să beneficieze la medicul de familie și de vaccinare Covid 19, pentru că se pot face simultan sau la orice interval de timp față de doza de vaccin Covid 19 sau invers“, potrivit lui Valeriu Gheorghiță.
# Purtarea măștii de protecție redevine obligatorie în județele Olt și Dâmbovița. Decizia a fost luată Comitetele Județene pentru Situații de Urgență, în urma creșterii numărului cazurilor de coronavirus. Purtarea măștii devine obligatorie, atât pentru adulți cât și pentru copiii mai mari de 5 ani, pe o rază de 50 metri în apropierea școlilor din cele două județe.