Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat că în unele școli vor fi amenajate puncte de vaccinare, astfel încât să se poată imuniza atât copiii cu vârsta de peste 12 ani, cât și profesorii sau părinții elevilor.
Valeriu Gheorghiţă spune că trebuie crescut accesul la vaccinare al copiilor eligibili, cu vârsta de peste 12 ani care își doresc să se imunizeze.
Astfel, în școlile unde nu vor exista centre de vaccinare va fi formată o echipă mobilă care va imuniza periodic elevii, profesorii, precum și părinții și bunicii celor mici, a explicat Valeriu Gheorghiță.
“Unitatea de învățământ, periodic, să centralizeze persoanele care doresc să se vaccineze. În felul acesta, se stabilește un interval orar, o zi într-o săptămână, fie spre sfârșitul programului, se identifică spațiul unde se poate organiza activitatea de vaccinare. Minorii se pot prezenta și pot fi vaccinați împreună cu cei din familie.”
Copiii sunt mai expuși în fața variantei Delta a coronavirusului, așa că vaccinarea copiilor eligibili trebuie să fie o prioritate, spune Valeriu Gheorghiță.
“Din păcate, vedem ce se întâmplă și în Statele Unite, un număr din ce în ce mai mare de tineri, de copii, chiar cu vârstă sub 12 ani, sunt diagnosticati cu infecție Sars Cov 2 ajung în spital, chiar în secțiile de terapie intensivă. Sunt semnale, deși lucrurile nu sunt foarte clare, că infecția cu varianta Delta ar putea cauza forme mai grave în rândul tinerilor, în rândul copiilor, lucru care era atipic, până la acest moment.”
Autoritățile intenționează să înființeze cabinete de vaccinare si în campusurile universitare.
Potrivit ultimelor date prezentate, în România s-au vaccinat împotriva COVID aproape 33.000 de copii cu vârsta între 12 și 15 ani, adică 4%, și peste 150.000 de tineri cu vârsta între 16-19 ani, adică 20%.
Varianta Delta tinde să devină dominantă în Romania, iar cei mai expuși sunt tinerii.