Confidenţialitate

Valentin Naumescu: „Probabil că teroriștii de la Hamas se așteaptă la o invazie terestră în Fâșia Gaza și au pregătit tot felul de capcane pentru trupele israeliene” | VIDEO

Un conflict mocnit, care din când în când produce episoade mai violente decât de obicei, dar care de data aceasta s-a transformat într-un adevărat război, un război fără precedent care se adaugă celuilalt război despre care vorbim de peste un an și jumătate și care amenință să se extindă în regiune, sune Tudor Mușat. Cu ce consecințe, cu ce riscuri, ce se va întâmpla? Aflăm de la invitatul lui Tudor Mușat – profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu.

Cum am ajuns la conflictul actual din Israel? Cum a ajuns Israelul în această situație?

„Din păcate, se pare că a fost o surpriză de proporții pentru statul Israel. Eram obișnuiți cu o vigilență maximă a serviciilor secrete israeliene, cu eficiența lor, a armatei israeliene. Iată că de data aceasta au fost surprinși. Chiar vedeam zilele trecută o replică foarte interesantă a unui înalt comandant militar care spunea <<Acesta este 11 Septembrie al nostru. Ne-au lovit. Ne-au năucit. Pur și simplu nu înțelegem cum a fost posibil>>.

Apar și alte tipuri de semnale în aceste zile: Egiptul începe să spună că ar fi transmis în mod repetat autorităților din Israel că ceva mare se apropie. Probabil nu s-au transmis detalii, nu se știau. Nu știm care a fost în ultimele luni calitatea legăturii dintre guvernul politic de la Ierusalim – premierul Netanyahu și palierele militare, respectiv de informații. Pentru că au fost mai multe episoade de neînțelegeri, dezacorduri.

Au fost chiar jigniri dinspre politic spre militar. Nu a fost o atmosferă foarte bună în administrația israeliană în timpul Guvernului Netanyahu și personal eu sunt convins că premierul Netanyahu va plăti politic un preț greu după acest război, când toate nemulțumirile și criticile societății israeliene i se vor întoarce. S-ar putea să părăsească viața politică, să fie eliminat, dar nu suntem acolo în acest moment. Societatea israeliană este foarte unită în acest moment pentru apărarea statului și ne așteptăm dincolo de acestă surpriză care a trecut deja la o ripostă foarte a Israelului împotriva Hamas”, a explicat Valentin Naumescu la Europa FM.

Valentin Naumescu: „Probabil că teroriștii de la Hamas se așteaptă la o invazie terestră în Fâșia Gaza și au pregătit tot felul de capcane pentru trupele israeliene”

Tudor Mușat: O ripostă care vedem că îmbracă sau include și o invazie terestră. Există informații conform cărora premierul Netanyahu a vorbit cu președintele american Biden și i-a spus că un astfel de lucru este inevitabil: că trebuie să se intre acolo, trebuie să existe o invazie terestră. Întrebarea este: având în vedere proporțiile surprizei pe care Hamas a făcut-o Israelului dacă nu cumva ne vom confrunta cu o altă surpriză la fel de mare odată ce armata israeliană intră în Fâșa Gaza. Ce se poate întâmpla?

Valentin Naumescu: „Este foarte posibil să continue surprizele. Probabil că teroriștii de la Hamas se așteaptă a o invazie terestră în Fâșia Gaza și au pregătit tot felul de capcane pentru trupele israeliene. Pe de altă parte, nu se poate altfel. În acest moment nu se mai poate gestiona altfel această situație și este clar că armata israeliană trebuie să lichideze Hamas. Nu există alte cuvinte în acest moment decât că trebuie să lichideze Hamas, a acest lucru nu se poate face decât intrând în Fâșia Gaza. Sigur că vor fi victime. Vor fi victime numeroase de-o parte și de alta. Din păcate și de partea civililor. […] Obiectivul apărării și garantării securității statului israelian eu sunt convins că va fi îndeplinit și pus în aplicare de armată cu prețul intrării în Fâia Gaza. Sunt și alte complicații despre care proabil putem vorbi mai departe”.

Ce înseamnă, de fapt, lichidarea Hamas?

Tudor Mușat: Când vorbiți de lichidarea Hamas – aici cred că se impun niște nuanțe. Vorbim despre aripa aceasta militară teroristă?

Valentin Naumescu: „De teroriști, sigur că da. Hamas este o organizație teroristă și foarte probabil Israelul va merge în direcția desființării administrației Hamas din Fâșia Gaza”.

Tudor Mușat: Noi știm că această administrație primea totuși niște ajutoare importante de la Uniunea Europeană, de la Statele Unite și atunci întrebarea este: Israelul va răsturna cu totul acest tip de conducere de acolo?

Valentin Naumescu: „Eu mă aștept că da, mă aștept la o soluție radicală în acest moment. Se va intra în forță acolo foarte probabil – nu avem certitudinea. Dar în direcția aceasta se îndreaptă toate semnalele pe care le avem și dacă intră acolo evident va fi o doborâre a conducerii Hamas din Fâșia Gaza. Vor sta un timp îndelungat, adică nu va mai urma o retragere rapidă”.

Cine este Hamas?

„Hamas a preluat puterea în 2007 în urma unor alegeri pe care să spunem că le-a câștigat. Nu avem neapărat indicii privind calitatea acestor alegeri de atunci, dar formal le-a câștigat. Și de atunci, din 2007, nu a mai organizat alegeri. Deci sunt 16 ani de când Hamas conduce fără alegeri prin prelungirea automată a mandatelor. Ani de zile s-a crezut că se poate negocia cu Hamas. De fapt, chiar în perioada recentă Hamas a avut o strategie foarte eficientă de a deruta Israelul, de a părea că acceptă anumite discuții, că este pe un drum de normalizare, dar iată de fapt se pregăteau de război. Pentru că este clar că o asemenea operațiune teroristă de amploare nu a fost pregătită în câteva zile. A fost necesare pregătiri de luni de zile pentru un asemenea atac și, foarte probabil, nu numai liderii Hamas aveau știință de acest lucru, dar sunt deja unele indicii că Iranul nu ar fi deloc străin de acest atac și este unul principalii beneficiari ai destabilizării situației în Orientul Mijlociu în urma atacului Hamas”, a explicat Valentin Naumescu la Europa FM.

Ce răspuns va veni din partea unor țări arabe care au susținut efortul de înarmare Hamas?

Tudor Mușat: Ceea ce ne duce la complicata chestiune a răspunsului din jur. Odată ce această invazie se va produce, odată ce va fi lichidată mișcarea, dacă va fi lichidată, odată ce vor rămâne israelienii acolo probabil pentru ceva timp, la ce tip de răspuns ne așteptăm din partea celorlaltor țări arabe care probabil au susținut unele dintre ele efortul de înarmare al Hamasului?

Valentin Naumescu: „Sigur că riscurile de solidarizare cu ceea ce se numește generic cauza palestiniană sunt foarte mari în acest moment. Este vorba și de state din Orientul Mijlociu, dar din păcate, vedem că este vorba și de reacția comunităților musulmane din multe democrații liberale occidentale, unde ne putem aștepta la intensificarea protestelor pro-Palestina sau chiar la ceva mai rău decât proteste, pentru că există și pe teritoriul Uniunii Europene facțiuni radicalizate, fundamentaliste și, din câte înțelegem, a crescut nivelul de alertă antiteroristă în Uniunea Europeană.

Am văzut și o poziție decentă duminică, a doua zi după atacul Hamas, din partea Emiratelor Arabe Unite. Nu a fost chiar o poziție de condmanare a atacului Hamas, dar în orice caz au considerat drept o escaladare gravă a conflictului și au spus că în niciun caz civilii nu trebuie să sufere de pe urma războiului.

Deci să spunem că este o opoziție relativ rezonabilă pentru un stat arab și acum marea întrebare este dacă Arabia Saudită în urma intervenției în forță a trupelor israeliene în Fâșia Gaza își va menține sau nu poziția de apropiere de Israel și intenția de a mai semna discutatul acord de pace cu Israelul. Aici eu mă îndoiesc că o intervenție în forță în Fâșia Gaza ar mai face posibilă semnarea acestui acord. Cred că era, de fapt, unul dintre obiectivele regimului de la Teheran, de a bloca semnarea acestui acord”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Tudor Mușat și Valentin Naumescu

Sursa foto: Twitter / NEXTA

Citește și: Volodimir Zelenski: România ne-a acordat sprijin și militar și umanitar / Klaus Iohannis: Dublăm capacitatea de tranzit a cerealelor prin porturile României | VIDEO