Cei mai afectați de sancțiunile țărilor europene împotriva Rusiei vor fi chiar cetățenii ruși, spune analistul de politică externă Costin Ciobanu în emisiunea Piața Victoriei de la Europa FM. A venit și cu un exemplu: dobânda de referință pentru credite s-a dublat de la o zi la alta în Rusia, în contextul războiului din Ucraina.
„Dobânda de referință, cea care până la urmă este importantă pentru stabilirea creditelor, a trecut într-o zi în Rusia de la 10% la 20%. Gândiți-vă cum ar fi să fii un rus și să vrei să-ți iei un credit. Practic, nu mai poți. Gândiți-vă ce se întâmplă cu rubla, dar nu este vorba doar de acest lucru, este vorba până la urmă de retragerea unor companii europene și retragerea masivă din zona energentică, din zona de audit. Rusia este un stat care este abandonat”, a spus Costin Ciobanu la Europa FM.
Tot în emisiunea Piața Victoriei, realizată de Tudor Mușat, profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu subliniază că acesta este și scopul sancțiunilor: să determine poporul rus să se ridice împotriva regimului Putin.
„Obiectivul acestor sancțiuni este foarte clar: sancțiunile trebuie să producă o mișcare de rezistență și de împotrivire la adresa regimului Putin. Rușii de rând trebuie să înțeleagă că vor suporta un preț din ce în ce mai mare al faptului că țara lor are un regim agresor și criminal. Aceasta este esența acestor sancțiuni”, a explicat Valentin Naumescu la Europa FM.
Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” mai jos:
Sursa foto: Profimedia