Putin sugerează că atacul terorist este legat de Ucraina – va duce asta războiul la un alt nivel? De ce a început Kremlinul să folosească termenul de „război” abia după doi ani? Invitatul lui Tudor Mușat, profesorul de relații internaționale, Valentin Naumescu, a explicat la Europa FM, în emisiunea „Piața Victoriei” că „O escaladare a războiului e foarte posibilă în săptămânile în care urmează”. Mai mult, Valentin Naumescu a spus că „E vorba de cucerire de noi teritorii. Vladimir Putin nu și-a încheiat planul de cuceriri în Ucraina și nu este mulțumit în acest moment cu pozițiile teritoriale de pe front”.
Valentin Naumescu: „Putin a încercat să folosească acest culoar, această fereastră de oportunitate pentru a-și întări suportul public în ceea ce îl interesează pe el, adică războiul din Ucraina”
Tudor Mușat: De ce păstrează Vladimir Putin această retorică în care atacul terorist de la Moscova ar avea legătură cu Ucraina?
Valentin Naumescu: „Se întâmplă lucrul acesta pentru că toți dictatorii, atunci când au început un război, utilizează toate momentele, toate oportunitățile, toate evenimentele – fie ele tragice, așa cum este cazul acestui atac terorist – pentru a-și justifica liniile directoare, mantra ideologică pe care au angajat-o în războiul respectiv.
Deci nu are importanță că i-a lovit statul islamic, că-i lovește cutremurul. Orice s-ar întâmpla de vină sunt naziștii ucraineni și, desigur, păpușarii americani din State. Acesta va fi discursul Kremlinului de acum înainte, până la sfârșitul acestui război, indiferent de ce se va întâmpla. Pentru ei acesta este lucrul cel mai important.
Și, sigur, dacă tot s-a întâmplat această tragedie, Putin a încercat să folosească acest culoar, această fereastră de oportunitate pentru a-și întări suportul public în ceea ce îl interesează pe el, adică războiul din Ucraina”.
Valentin Naumescu: „O escaladare a războiului e foarte posibilă în săptămânile în care urmează”
Tudor Mușat: Ar putea să facă mai mult în direcția aceasta? Ar putea să folosească această ocazie – că duc firele la ucraineni – pentru o escaladare? Pentru o lovitură văzută ca decisivă văzută din perspectiva rușilor?
Valentin Naumescu: „Ba da, sigur că da. Asta spunem de câteva zile. Este foarte posibil și avem indicii care arată că Rusia pregătește o ofensivă majoră. De altfel, lucrurile se suprapun. Nu vreau să fac speculații, dar despre această ofensivă majoră de primăvară-vară a Rusiei se vorbea înainte de atacul terorist.
Se vorbea de câteva săptămâni, ba chiar cu câteva ore înainte de a se produce atacul terorist. Dmitri Peskov -purtătorul de cuvânt al Kremlinului – a folosit pentru prima dată termenul de <<război>> spunând că la început a fost o operațiune militară specială, dar acum – din cauza implicării Occidentului pentru înarmarea Ucrainei – a devenit un război de apărare al Rusiei împotriva naziștilor ucraineni. Deci iată că toate se leagă în direcția unei amplificări a efortului de război, deci o escaladare a războiului foarte posibilă în săptămânile în care urmează”.
Valentin Naumescu: „E vorba de cucerire de noi teritorii. Vladimir Putin nu și-a încheiat planul de cuceriri în Ucraina și nu este mulțumit în acest moment cu pozițiile teritoriale de pe front”
Tudor Mușat: Ce ar însemna asta exact? Noi am mai fost obișnuiți cu relansarea ofensivei sau escaladare în sensul de a trimite și mai multe trupe, de a mai rade niște localități de pe fața Pământului, dar de data aceasta, pronunțându-se și cuvântul război, s-ar putea să fie ceva mult mai mult decât atât? O implicare de alt tip de armament? Aviație, rachete?
Valentin Naumescu: „E vorba de cucerire de noi teritorii. Vladimir Putin nu și-a încheiat planul de cuceriri în Ucraina și nu este mulțumit în acest moment cu pozițiile teritoriale de pe front. Din acest punct de vedere, cred că va instrumenta acest context apărut – posibil și cu măsuri de mobilizare. Se vorbește despre o mobilizare parțială care ar putea aduce un plus de 300-350-400 de mii de militari. Este foarte important aportul acesta de trupe noi, cu atât mai mult cu cât este un moment extrem de dificil în război pentru armata ucraineană.
Armata ucraineană nu este deloc într-o poziție bună, este în apărare și este vulnerabilă – îi lipsește muniție. Putin știe și el că acum trebuie să apese pedala de accelerație dacă vrea să-și maximizeze teritoriile ocupate. Și ne gândim – toată lumea se gândește – la două amri orașe: Harkov (al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, dar este bine apărat) și Odesa – de a cărei apărare și rezistență depinde în mod esențial viitorul Republicii Moldova”.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Twitter / NEXTA