Guvernul de la București are termen, până în aprilie 2021, să propună proiecte prin care să acceseze cele 13, 5 miliarde de euro, fonduri nerambursabile prevăzute pentru România în fondul european de redresare după pandemie.
Ambițiosul plan a fost prezentat, miercuri, în Parlamentul European, de șefa Comisiei Europene.
Bariera cofinanțării proiectelor a fost eliminată, spune – la Europa FM – comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.
Domeniile pentru care poate accesa bani europeni sunt cele menționate în raportul de țară pe care România l-a primit în urmă cu câteva luni, anume digitalizarea administrației și a educației, infrastructură rutieră, precum și construirea de spitale.
“În asta constă genialitatea și atractivitatea acestui fond de redresare. Birocrația este foarte, foarte redusă. Cu alte cuvinte, guvernul se uită în ce scrie în raportul de țară că trebuie să includă în planul de reformă și de dezvoltare, propune proiecte care au legătură cu liniile mari – sănătate, educație, infrastructură de transport, digitalizare – și poate accesa imediat, fără niciun fel de birocrație suplimentară aceste fonduri, în valoare de 13,5 miliarde de euro, pentru a face cu adevărat niște proiecte care să răspundă cerințelor cetățenilor din România, că vorbim de dezvoltarea unor spitale, de dotarea școlilor, de administrație publică digitalizată sau de proiectul Comarnic – Brașov, care nu a avut niciodată cu adevărat o finanțare bună și, din acest fond de redresare, pur și simplu am putea punem baniîn această autostradă”, ne-a explicat Adina Vălean.
Comisia Europeană spune că necesar ca în cadrul Consiliului European, până în iulie, să se ajungă rapid la un acord politic cu privire la Next Generation EU și la bugetul general al UE pentru perioada 2021-2027, pentru a da dinamism redresării și a oferi UE un instrument solid de relansare a economiei.
În valoare de 750 de miliarde de euro, planul de redresare și majorările bine țintite ale bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 vor aduce capacitatea financiară totală a bugetului UE la 1.850 de miliarde de euro, susține executivul comunitar.
„Planul de redresare transformă provocarea imensă cu care ne confruntăm într-o oportunitate, nu numai prin faptul că sprijină redresarea, ci și prin investițiile în viitorul nostru pe care le include: Pactul verde european și digitalizarea vor stimula crearea de locuri de muncă și creșterea economică, reziliența societăților noastre și sănătatea mediului nostru. Acesta este momentul Europei. Dorința noastră de a acționa trebuie să se ridice la înălțimea provocărilor cu care ne confruntăm toți. Prin intermediul instrumentului Next Generation EU, oferim un răspuns ambițios acestor provocări”, consideră șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Bugetul nostru comun este în centrul planului de redresare al Europei. Capacitatea suplimentară oferită de instrumentul Next Generation EU și de cadrul financiar multianual consolidat ne vor oferi mijloacele de a fi solidari, astfel încât să putem sprijini statele membre și economia. Acționând împreună, vom face ca Europa să devină mai competitivă, mai rezilientă și mai suverană”, a spus comisarul Johannes Hahn, responsabil de bugetul UE.
„Redresarea va avea nevoie de o orientare politică puternică. Programul de lucru adaptat, care reflectă noua realitate, arată că ne vom concentra toate acțiunile pe obiectivele de a depăși criza, a ne impulsiona economia și a plasa Uniunea Europeană pe o traiectorie clară de redresare rezilientă, durabilă și echitabilă. Astfel vom putea să ieșim din criză mai puternici”, a opinat vicepreședintele Maroš Šefčovič, responsabil cu relațiile interinstituționale.