Noi, românii, avem o obsesie: de Crăciun sau la orice altă sărbătoare mai mare, luăm în piept toată aglomerația de pe DN1 și invadăm Valea Prahovei. O altă vale, mai puțin aglomerată și în care tradițiile, obiceiurile și limba sunt la fel ca acum 200 de ani este Valea Timocului.
Timocul este o regiune aflată în nordul peninsulei Balcanice, de-a lungul văii râului Timoc și în zonele montane adiacente. Este formată din județele Branicevo, Morava de Est, Bor și Zajecar, precum și regiunea bulgară Vidin.
Este un loc autentic, în care oamenii sunt bucuroși să primească vizita fraților din România și îi tratează ca pe niște oaspeți de seamă. Ca turist, poți vizita peșteri și poți face drumeții prin munți, poți vizita mănăstirea Vratna, unde este o rezervatie de muflon și cerb lopatar, sau biserica românească din Malainița, în zona Negotin.
Dar, cel mai important este să te oprești în unul din satele de pe Valea Timocului și să stai la povești cu oamenii locului, spune Boian Bărbuță, președintele asociației culturale ”Iniţiativa Românilor din Serbia”.
În aceste sate, turiștii sunt ospătați cu bucate tradiționale ca la mama acasă; plăcintele cu brânză nu lipsesc de pe mesele românilor.
Ineditul unei vacanțe aici constă în faptul că deși ești într-o țară străină, vorbești în limba română. Cât privește costurile, tarifele la cazare și mâncare sunt mult mai mici decât în România.
Cum ajungem în zona?
Una din variante ar putea fi: Bucuresti – Craiova – Severin – Kladovo – Negotin – Valea Timocului. E un drum asfaltat, care poate fi parcurs cu o mașină normală. La granița cu Serbia, trebuie să prezentați cartea de identitate sau pașaportul.
Datorită tradițiilor, dar și a prețurilor bune, Valea Timocului poate fi o destinație pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă.
sursa foto: www.rgnpress.ro