Facturile la energie electrică și gaze, precum și prețul carburanților la pompă se vor majora din nou de la 1 octombrie.
Creșterea prețurilor la combustibil va produce un val de scumpiri în lanț pentru cele mai multe servicii și produse, în special pentru alimente.
În ceea ce privește prețul energiei electrice, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis că, de la 1 octombrie, va exista o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh.
Guvernul a decis majorarea accizei la carburanți cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, urmând ca o creștere similară să aibă loc de la 1 octombrie.
Pe data de 15 septembrie, când a avut loc prima majorare a accizei, petroliștii au scumpit carburanții cu 9 bani pe litru, urmând ca de la 1 octombrie să aibă loc a doua creștere.
Prețul celor mai ieftine sortimente de carburanți a ajuns aproape de 5 lei pe litru, iar la cele premium, acestea au depășit deja pragul de 5 lei pe litru, arată site-urilor companiilor petroliere.
Problema cea mai mare este că aceste produse duc la scumpiri în lanț pentru aproape toate produsele și serviciile din economie, întrucât ele influențează atât costurile de producție, cât și segmentul de transport și comercializare.
Spre exemplu, este de așteptat ca alimentele să se scumpească în final cu 5-6%, susține președintele federațiilor sindicale din industria alimentară, Dragoș Frumosu, pentru Agerpres.
El a arătat că produsele care se vor scumpi cel mai mult sunt carnea, produsele din carne, laptele, produsele lactate și pâinea.
Totodată, ratele la bănci ale românilor vor crește și ele, odată cu nivelul Robor, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele.
Vineri, Robor la trei luni era pe piața interbancară la nivelul de 1,58%, față de 1,46% în ședința de joi și față de 0,87% la începutul anului.