Confidenţialitate

Val de proteste pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în România, după un mesaj în care au fost elogiați ”ostașii Armatei Roșii care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale”

Ambasada Rusiei în România a publicat pe pagina ei de Facebook, în română și în rusă, un mesaj prin care susține că ”în presa occidentală și cea românească apar periodic diverse publicații menite să-i denigreze pe ostașii Armatei Roșii care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale.

În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, ostilii critici anti-sovietici și anti-ruși încearcă însistent să-i convingă pe oameni că Armata Roșie era o adunătură de tâlhari și violatori care nu știau de nicio milă față de populația civilă. Astăzi asistăm la o revitalizare a acestei campanii”.

Peste 1000 de comentarii, în mare parte negative, a adunat textul postat pe pagina de Facebook a Ambasadei, mulți dintre cei care reacționat aducând mărturii ale modului în care ”armata eliberatoare” a pătruns în satele și orașele românești.

”Mie mi-a povestit bunica mea cum fiecare soldat avea câte 10 ceasuri la mana(furate,bineînțeles) plus ca se purtau execrabil.Mai mult femeile se ascundeau in pod de frica sa nu fie violate”, scrie unul dintre comentatori.

”Mie mi-ati ucis o rudă, femeie in varsta, pentru că nu a dorit să se lase jefuită. Nu mai amintesc ororile comunismului”, scrie altcineva.

”Armata Roșie NU a fost eliberatoare, ci a fost OCUPATOARE. Căci a rămas pe teritoriul României după finalizarea războiului, a instaurat prin forță și crime odioase regimul bolșevic”, a scris altcineva într-un comentariu în care aduce și câteva precizări istorice. Până la ora publicării acestui articol pe europafm.ro, Ambasada Rusiei în România nu moderase comentariile care-i sunt nefavorabile.

Pentru a-și ilustra comentariul amplu, Ambasada Rusiei în România a recurs la o imagine cu ”armata eliberatoare”, realizată pe 2 mai 1945, care s-a dovedit că este modificată pentru a dramatiza evenimentele și a construi o altfel de imagine soldaților ruși, după cum relata pe larg publicația Der Spiegel, în urmă cu zece ani.

”Ca diplomaţi la Bucureşti, ar trebui să cunoaşteţi că mulţi români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României”, a reacționat, duminică, tot printr-o postare pe Facebook, ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare.

Comentariul complet postat de Ambasada Rusiei în România:

”Cine a avut nevoie, la 75 de ani după cel de-al Doilea război mondial, să scoată de la naftalină miturile despre atrocitățile soldaților sovietici – eliberatorilor Europei de fascism

Pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală și cea românească apar periodic diverse publicații menite să-i denigreze pe ostașii Armatei Roșii care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale.

În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, ostilii critici anti-sovietici și anti-ruși încearcă însistent să-i convingă pe oameni că Armata Roșie era o adunătură de tâlhari și violatori care nu știau de nicio milă față de populația civilă. Astăzi asistăm la o revitalizare a acestei campanii.

Inițial, miturile de acest gen au apărut datorită eforturilor ministrului nazist al propagandei, J. Goebbels, iar ulterior, în timpul Războiului Rece, au fost multiplicate și replicate de foștii aliați ai URSS.

În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei s-a ajuns chiar la situația când, în etapa finală, propagandă s-a dovedit să fie atât de intensă încât, în cea mai mare parte, germanii au crezut în poveștile despre cruzimea rușilor. Drept rezultat, când trupele sovietice au ajuns îndeaproape de Berlin, oraș a fost măturat de un val de sinucideri în masă. Potrivit unor date, numai în ultimele două luni ale războiului cifra de sinucideri acolo a ajuns la 30-40 de mii.

Totuși, toți acești “experți” în materie de atrocități ale soldaților sovietici, care preferă să-i numească, pur și simplu, ruși, uită, de altfel, să menționeze că asemenea acțiuni împotriva populației civile (viol și jaf) au fost interzise în Armata Roșie la cel mai înalt nivel și erau pedepsite prin executare. Este relevant să cităm textul ordinului comandantului suprem I.V. Stalin “Cu privire la inadmisibilitatea atitudinii dure față de populație”: Ofițerii și ostași ai Armatei Roșii!

Ne îndreptăm spre țara inamicului. Fiecare trebuie să-și păstreze stăpânirea de sine, fiecare trebuie să fie curajos… Populația rămasă în zonele cucerite, indiferent dacă este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie să fie supusă abuzului. Vinovații vor fi pedepsiți în conformitate cu legea marțială. În teritoriul cucerit, relațiile sexuale cu sexul feminin nu sunt permise. Cei vinovați de violență și de viol vor fi împușcați.

O pedeapsă atât de severă, care în caz de necesitate era executată de instanțele curților marțiale, oferă fiecărei persoane rezonabile un motiv pentru a reflecta asupra veridicității tuturor presupuselor atrocități în masă care sunt adesea atribuite soldaților sovietici de către experții occidentali. România nu face excepție în acest caz.

Mitul creat de cei cu atitudinea antirusă, cu acel “Davai ceas, davai palton” (tradus din “Dă ceasul, dă haina”), conform căruia trupele sovietice au jefuit masiv populația românească în 1944, are prea puțin de a face cu realitatea. Chiar dacă renunțăm la aspectul moral și etic al problemei și reducem totul la o logică primitivă, nici atunci un ceas de mână sau o haină nu merită ca cineva de dragul lor să-și riste viața. Prin urmare, noi îndemnăm încă o dată, ca oamenii să analizeze informațiile care apar în mass-media și să le compare cu faptele istorice verificate.

În mod firesc, apare întrebarea: cine beneficiază de pe urmele uleiului veninos al minciunii pus pe focul rusofobiei, infiltrat în conștiința publică a poporului român, după mulți ani de la încheierea ostilităților în Europa? Oare acest lucru se datorează apropierii aniversării celor 75 de ani de la eliberarea României de către Armata Roșie?”