Confidenţialitate

Val de comentarii negative pentru europarlamentarul Maria Grapini, după întrebările adresate Laurei Codruța Kovesi la audierile de marți

Maria Grapini are parte de un val de comentarii negative pe pagina oficială de Facebook, după ce în timpul audierilor pentru funcția de procuror-șef european a căutat să o pună în dificultate pe Laura Codruța Kovesi și i-a adresat acesteia mai multe întrebări tendențioase.

”Nu vă meritați votul meu, nu pot să-l retrag”, scrie un vizitator al paginii sale, care-și continuă comentariul într-o notă mult mai dură.

”Felicitări pentru prestația din Parlamentul European, previzibilă de altfel. Am putut să vedem din nou ce **** sunteți”, sună un alt mesaj.

”Cred că după prestația de azi dna Grapini merită un pictorial în Q Magazine”, comentează, ironic, altcineva, făcând aluzie la un articol în care Viorica Dăncilă fusese portretizată asemeni președintelui SUA din serialul House of Cards.

”În ce mod ați promova rolul proactiv al procurorilor delegați? Ca să nu spun că ați mințit, CSM v-a contrazis azi. Ați fost pusă sub acuzație? Ați fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA, cum puteți comenta?” – i-a spus Maria Grapini, în timpul audierilor, Laurei Codruța Kovesi.

”Rolul procurorilor delegați va fi în concordanță cu normele interne. În ce privește gradul profesional, nu știu ce a făcut CSM, dar condiția prevăzută de lege nu are de-a face cu gradul profesional, ca dovadă am fost numită șef DNA. În cep privește revocarea din funcție, a venit ca urmare a deciziei CCR în care eu nu am fost parte din proces. CCR a judecat un conflict constituțional în care eu nu am avut posibilitatea de a mă apăra. Am făcut o plângere la CEDO, a trecut de primul filtru.

În ceea ce privește revocarea de la DNA, a venit din partea CCR. A judecat un conflict între Președinte și Guvern. Nu am avut posibilitatea de a mă apăra și de a face recurs. Am trimis astfel o plângere la CEDO. Așteptăm decizia. Vrem să vedem dacă procurorii în România mai sunt independenți, iar dacă revocarea se poate face de către CCR”, a răspuns Laura Codruța Kovesi.

Marți, candidatul Andres Ritter a declarat, la finalul discursului său, că “este o onoare că aparţin acestui cerc de candidaţi şi că sunt pe aceeaşi listă cu doamna Kovesi. Am toată admiraţia pentru curajul domniei sale”.

Votul final pentru postul de procuror-şef european va avea loc miercuri. O primă reacție la audierile de azi a venit din partea Comisiei pentru control bugetar (CONT). Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi în Comisia pentru control bugetar (CONT).

Laura Codruța Kovesi a fost audiată, marți, pentru postul de procuror-şef european alături de Andres Ritter (Germania) și Jean-Francois Bohnert (Franța).

”Am fost procuror timp de peste 23 de ani, deci jumătate din viaţa mea am fost procuror. Treaba mea este să fac ca justiţia să funcţioneze când este încălcat dreptul penal. Am deţinut cele mai înalte poziţii din serviciul de procuratură din România: procuror general al României timp de şase ani şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) timp de cinci ani.

DNA este o structură cu competenţe exclusive pentru corupţie, fraude financiare, fraude cu fonduri europene.

Crearea unui Parchet european independent şi eficient este o oportunitate profesională unică. Aş fi onorată să continui munca atâtor oameni – politicieni, cei care lucrează în domeniu, funcţionari publici, cei care au făcut dintr-o idee un text juridic. Acum avem nevoie de eforturi pentru ca Parchetul european să fie eficient”, a spus Laura Codruța Kovesi în faţa membrilor LIBE şi CONT.

Parchetul European va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro.

Lista infracţiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activităţi teroriste.