Producătorul belgian a înștiințat autorităţile române că sunt probleme de fabricaţie.
Pacienţii cer acum autorităţilor să caute soluţii, chiar să împrumute din alte ţări, deoarece peste 150.000 de copii ar rămâne neimunizaţi.
Ministerul Sănătăţii a răspuns că, în prezent, la nivel național mai există în stoc 22.300 doze și că nu există nicio disponibilitate a producătorilor de a livra altele.
Ministerul caută vaccinul în alte state ale Uniunii Europene iar, între timp, pentru asigurarea protecției copiilor născuți din mame cu hepatită B, medicul de familie le va administra vaccinul hexavalent.
Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, precizează că, din cele cinci vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizaţi copii (conform situaţiei din decembrie 2016) există un stoc suficient pentru trei dintre ele: ROR, BCG (pentru prevenirea tuberculozei) și hexavalent.
Situația de criză în privința vaccinului hepatitic B este creată de expirarea autorizației fabricii cu care lucrează distribuitorul contractat de guvernul României (contract încheiat în 2014).
Vlad Voiculescu reamintește că majoritatea contractelor pentru vaccinuri datează din 2014-2015, acestea fiind formulate astfel încât distribuitorul să fie în avantaj.
“Dacă ministerul nu își îndeplinește una dintre obligațiile asumate contractual, plătește daune și penalități. Dar dacă distribuitorul nu își îndeplinește principala obligație contractuală, aceea de a livra vaccinurile, nu i se poate cere socoteală conform contractului decât atunci când acest lucru se întâmplă “din vina sa exclusivă”, adică niciodată – a precizat Vlad Voiculescu.