Vaccinul produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford a primit autorizația în Marea Britanie.
Aprobarea permite o extindere masivă a campaniei de imunizare din Regatul Unit.
Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze de la producătorul AstraZeneca.
Aprobarea de către autoritatea de reglementare a medicamentelor înseamnă că vaccinul este atât sigur cât și eficient.
Vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost conceput în primele luni ale anului 2020, testat pe primul voluntar în aprilie și de atunci a trecut prin studii clinice la scară largă care au implicat mii de oameni.
Grupul farmaceutic AstraZeneca susţinea recent că a găsit, după cercetări suplimentare, „formula câştigătoare” pentru vaccinul său împotriva Covid-19.
„Credem că am găsit formula câştigătoare şi cum putem obţine eficienţă, care, cu două doze, este la fel de mare ca a celorlalte vaccinuri”, spunea directorul general Pascal Soriot în Sunday Times, adăugând că vaccinul AstraZeneca asigură „100% protecţie împotriva formelor severe de Covid-19”.
Vaccinul Oxford / AstraZeneca era aşteptat cu nerăbdare, deoarece este relativ ieftin şi nu trebuie păstrat la temperaturi la fel de scăzute ca cel de la Pfizer / BioNTech, de exemplu, depozitat la -70 grade.
Guvernul britanic a raportat, marţi, 53.135 de noi cazuri de SARS-CoV-2, cel mai ridicat număr de infectări în Regatul Unit de când a început testarea masivă la jumătatea anului şi de asemenea o cifră în creştere semnificativă faţă de precedentul record de 41.385 de cazuri înregistrat luni, relatează Reuters.
A crescut şi numărul deceselor asociate COVID-19, marţi fiind înregistrate 414 noi decese, faţă de 357 luni.
Numărul total al deceselor de la începutul pandemiei a ajuns în Marea Britanie la 71.567.
Luna aceasta, a fost confirmată existenţa în Regatul Unit a unei noi tulpini a coronavirusului SARS-CoV-2, mai contagioasă decât cele precedente.
În urma semnalării acesteia, capitala Londra şi comitate învecinate, care însumează aproape jumătate din populaţia ţării, au fost plasate la nivelul maxim de restricţii antiepidemice. Astfel, magazinele neesenţiale şi majoritatea celorlalte activităţi comerciale sunt închise şi socializarea este limitată. Însă în mare parte din ţară restricţiile privind socializarea au fost relaxate pentru a permite familiilor să se întâlnească de Crăciun, ceea ce riscă să provoace o creştere şi mai mare a numărului infectărilor.
Epidemiolog britanic care consiliază guvernul, Andrew Hayward a avertizat, marţi, că Regatul Unit se îndreaptă către o ”catastrofă” în săptămânile următoare dacă nu adoptă restricții mai severe.