Confidenţialitate

Vaccinarea salvează vieţi

Este important să cunoaștem faptul că vaccinarea fiecărui copil este esențială pentru prevenirea a numeroase boli grave și pentru protejarea vieții.
Săptămâna Europeană a Vaccinării din acest an susține vaccinarea pentru viață, din copilărie până la vârstele înaintate.

Mulţi dintre noi nu am fi trăit astăzi dacă nu s-ar fi inventat vaccinurile. Variola, o boală infecțioasă gravă a fost eradicată din lume datorită vaccinării, poliomielita și rujeola sunt deja eliminate din multe zone ale lumii. Cu toate acestea, în Europa, 32.000 de copii mor anual din cauza bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, lipsa cunoștințelor despre vaccinare și decizia voluntară a părinților de a nu-și vaccina copiii fiind unele dintre motive.

Deoarece anticorpii materni nu persistă în organismul copilului mult timp după naştere se impune imunizarea prin vaccinare. Sunt obligatorii vaccinurile împotriva tuberculozei, poliomielitei, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, rubeolei, rujeolei, oreionului și împotriva bacteriei numită Pneumococ care poate provoca pneumonie şi otită.

Există şi vaccinuri opţionale pentru protecţia față de anumite boli importante ale copilăriei.

Nu uitaţi că și adulţii se pot vaccina, în special cei cu risc epidemiologic crescut. Una dintre situații este înainte de călătoriile în anumite zone ale lumii. Înainte de a pleca în concediu, întrebaţi-vă medicul de familie dacă pentru țara în care mergeți sunt necesare vaccinări sau consultarea unui medic infecționist pentru boli tropicale.
Vârsta peste 65 de ani este considerată un factor de risc, de aceea se recomandă vaccinarea antigripală și antipneumococică.