În România trăiesc un million şi jumătate de romi, dar nici o campanie de vaccinare nu a ajuns până în comunităţile izolate sau sărace ale acestora. În Iaşi, sunt sate cu populaţie majoritar de etnie romă care au zero la sută rata de vaccinare împotriva COVID 19. Cum ar trebui să se facă vaccinarea sau cine ar trebui să le explice acestor oameni necesitatea vaccinării?
Sociologul Gelu Duminică spune în limba romanes : Haideţi să ne vaccinăm .
În limbile minorităţilor sunt transmise mesaje în campanile electorale, de exemplu, dar nu s-a întâmplat acest lucru şi în campaniile de vaccinare.
”Cel mai important lucru este să te asiguri că mesajul ajunge acolo în modul în care respectivul înțelege folosinf canalul de comunicare și emițătorul care trebuie”.
E greu de spus, însă, cine ar trebui să se adreseze romilor. Catalin Stănescu este liderul romilor din comuna Ciurea, judeţul Iaşi.
”Ar trebui să se facă campanie pentru că majoritatea nu cunosc despre ce-i vaccinul. Să spună că este bine pentru vaccinare și romii să meargă să se vaccineze.
Dumneavoastră v-ați vaccinat?
Nu, dar urmează. ”
Catalin Stănescu spune că ar fi eficientă o campanie mobilă, ca oamenilor să le fie la îndemână vaccinul.
Primarul din Ciurea, Cătălin Lupu, vorbeşte, însă, de reticenţa romilor faţă de vaccin.
”Nu merg să se vaccineze, deși au avut și ei cazuri și decese în rândul comunității.
Ce spun, care este argumentul lor?
Se tem să nu moară, or să facă dar să mai facă și alții”.
De unde vine reticenţa? Sociologul Gelu Dumincă:
”Accesul romilor la serviciile medicale este limitat, din trei cauze – sistemul, marginalizarea, automarginalizarea. Mentalități de genul – nu am nevoie, eu sunt bine, sănătos, pe de altă parte vorbim și de un acces la educație de calitate mult mai scăzut”.
Liliana Nicolae
Foto: INQUAM/Octav Ganea