După Danemarca, mai multe țări au oprit vaccinarea cu serul produs de Astra Zeneca, după ce au fost semnalate probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți.
Este o măsură preventivă, pentru a investiga dacă se poate vorbi de o legătură între administrarea vaccinului şi reacţiile adverse. Pentru moment, nu există dovezi cu privire la o corelație între vaccinare și aceste efecte.
De exemplu, în Italia, Agenția pentru Medicamente a interzis utilizarea la nivel național a unui anume lot ABV2856.
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a menționat, într-o intervenție la postul Antena 3, că România nu a primit doze din lotul respectiv.
Decizii similare au fost luate și în Norvegia, Estonia, Letonia, Lituania și Luxemburg, anunță presa internațională.
”Facem o pauză în Norvegia în vaccinarea cu AstraZeneca, timp în care aşteptăm informaţii suplimentare. Este o măsură de precauţie”, a anunţat un oficial al Institutului norvegian de Sănătate Publică.
Specialiştii spun că problemele de coagulare a sângelui nu fac parte din efectele secundare cunoscute ale vaccinului, iar investigaţiile continuă pentru a elimina orice posibilă legătură.
În cazul Danemarcei, nu este vorba despre blocarea unui anume lot, ci de întregul proces de vaccinare cu AstraZeneca timp de 14 zile.
Săptămâna trecută, Austria a suspendat tot preventiv vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia.
Vaccinul a fost aprobat de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie, care au spus că vaccinul este eficient şi sigur de utilizat.