Mutarea vaccinării anti-COVID din centrele speciale în cabinetele medicilor de familie este firească, spun reprezentanții medicilor de familie. Ei speră totuși ca acest lucru să se întâmple abia din vară, când s-ar putea să ne confruntăm cu un număr mai mic de infectări cu coronavirus.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus, joi, că actualele centrele de vaccinare anti-COVID vor fi închise treptat sau transformate în centre de evaluare, iar imunizarea se va face exclusiv la medicii de familie.
Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Raluca Zoițanu, a spus la Europa FM că se aștepta la această schimbare a strategiei în campania de vaccinare și speră ca imunizarea anti-Covid efectuată exclusiv la cabinetele medicilor de familie să înceapă abia din vară:
„Chiar am cerut ca vaccinarea să se facă prin cabinetele medicilor de familie, sigur, noi nu am fi putut face față volumului acela foarte mare de la început, din ianuarie-februarie, când toată lumea voia să se vaccineze, dar dacă se va reduce vaccinarea doar la grupele de risc, la fel ca vaccinarea antigripală, da, cu siguranță am putea face față și este de dorit să se vaccineze prin noi. Probabil undeva de la începutul verii lucrurile se vor mai liniști cu pandemia și atunci vom avea timp să ne ocupăm și cu această muncă în plus.”
Nu toti medicii de familie vor putea face, în cabinetele lor, vaccinul anti-COVID, a precizat medicul Raluca Zoițanu:
„Doar anumiți medici de familie vaccinează, trebuie să ai spațiu, trebuie să ai personal, dar cred că suntem peste jumătate din cabinetele din țară, atât în mediul rural cât și în mediul urban, care vaccinăm de gripă. Pe modelul deja obișnuit putem vaccina și pacienți din lista noastră dar și pacienți din afara listei noastre. Nu ar fi o problemă de acces pentru pacienți dacă medicul lor de familie nu ar vaccina.”
Autoritățile se vor concentra mai mult pe vaccinarea anti-COVID a persoanelor vulnerabile și a copiilor, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare:
„Procesul de vaccinare să fie operaționalizat probabil în lunile următoare în integralitatea lui în rețeaua cabinetelor de medicină de familie, așa cum se întâmplă cu celelalte programe de vaccinare.”
În prezent, pentru fiecare vaccin anti-COVID efectuat, un medic de familie primește 40 de lei.
Autor: Florentina Mihăiță