Peste 3.500 de copii din toată țara cu vârste între 5 și 11 ani au fost programați pentru vaccinarea anticoronavirus care a debutat miercuri, 26 ianuarie.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a mers la centrul de imunizare de la Romexpo, unde erau aproape o sută de copii programați pe tot parcursul zilei.
A atras atenția că imunizarea celor mici este cea mai eficientă cale de a-i menține sănătoși în acest val pandemic:
„Trebuie să înțelegem că, în momentul de față, în România, din peste 7.000 de persoane spitalizate aproape 10% sunt copii, persoane sub 18 ani. Desemenea, sunt 7 copii internați în terapie intensivă (…). Cred că aceste date nu trebuie să rămână simple cifre, este vorba despre viața unor oameni, despre viața copiilor noștri și, din acest punct de vedere, trebuie să fim responsabili, trebuie să ne informăm din surse corecte.”
În București, unul dintre centrele de imunizare destinate copiilor funcționează la Circul de stat. Acolo, cei mici sunt așteptați cu jucării, cu baloane, iar asistenta care îi primește are pe cap o coroniță cu diverse accesorii colorate. O fetiță a venit însoțită de părinți pentru doza Pfizer.
„La început m-am speriat că am fobie la ace și atunci când mi-a făcut vaccinul nu prea am simțit nimic. E un lucru bun, te protejezi mai mult”, ne-a spus aceasta.
Părinții stau lângă fetiță în cele 15 minute în care trebuie să aștepte în centru după vaccinare. Cea mică desenează și primește baloane de la personalul medical. Mama ne spune că nu a stat pe gânduri când s-a anunțat pornirea vaccinării pentru cei mici:
„A fost foarte ușor să iau decizia, nu am urmărit nicio secundă ce se întâmplă în România, ci în alte țări și mi s-a părut dovadă de egoism din partea mea ca eu să mă protejez vaccinându-mă și să nu-mi vaccinez copilul atunci când a apărut vaccinul.”
Sunt însă, părinți care spun că mai așteaptă și că încă nu ar fi momentul vaccinării copiilor:
„Eu m-am vaccinat dar pe el nu aș vrea, nu îmi place, nu aș vrea să bagă nimic în copilul meu”, ne-a spus o mamă.
„Fiecare părinte face cum crede de cuviință pentru copilul lui”, spune un bărbat, pentru Europa FM.
La Constanța, 8 minori au fost programați miercuri să facă prima doză de ser anti-coronavirus. Cei din centrul de imunizare i-au așteptat într-un cadru mai puțin oficial, comparativ cu centrele clasice de imunizare. Copiii au primit diplome pentru curaj și bomboane.
Iasmin are 6 ani și spune că acesta este al șaselea vaccin pe care îl face, în timp ce Tecla este de părere că vaccinul este foarte bun pentru ea.
„Ea a făcut 5 vaccine, acesta e al 6-lea vaccin. Eu sunt o fetiță curajoasă și l-a făcut foarte încet, nu m-a durut”, spune Iasmin.
„Nu mi-e teamă, nu mi-e frică și vaccinul e foarte bun pentru mine”, adaugă Tecla.
Copiii nu pot fi imunizați fără un părinte sau un tutore legal alături. Ne-au dezvăluit și de ce au luat decizia de a-i vaccina pe cei mici.
„I-am spus că dacă vrea să se vadă și cu alți prieteni și să fie în siguranță trebuie să se vaccineze, e foarte simplu. Are un pic de emoții că e un ac cam mare, atât, în rest nimic”, ne-a spus mama unuia dintre copiii imunizați.
Și la Cluj-Napoca centrele de vaccinare anti-Covid pentru copii au început din plin activitatea. Zeci de părinți și-au vaccinat deja copiii, conștienți că acest lucru este necesar și, mai ales eficient.
În Cluj-Napoca s-au deschis, miercuri, trei centre de vaccinare pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani, respectiv în două școli și la Spitalul de Urgențe Pediatrice.
„Având în vedere că și noi ne-am vaccinat astăzi, chiar cu doza a treia, booster, am zis că poate ar fi mai bine și pentru el. Am considerat că e mai bine, și, deși am fost reticenți la început în privința vaccinului, am văzut că și lumea s-a înclinat în direcția vaccinării și acuma am trecut și noi la rând, deși nu suntem siguri sută la sută că e eficient. Copilul ascultă ce-i spunem noi”, a declarat tatăl unui copil.
„Noi suntem toți vaccinați din familie, Horia are toate vaccinurile, și cele opționale și cele obligatorii, și, de câte ori au fost anumite boli ale copilăriei, a trecut mult mai ușor prin ele, a fost cu forme ușoare”, a spus și mama unui alt copil vaccinat anti-Covid miercuri.
La Școala Ion Creangă, de exemplu, numărul copiilor programați deja la vaccinare este de aproape o sută pe zi. Doctorița Laura Deneș, coordonatorul Centrului de vaccinare:
„Având în vedere că este o rată de infecție în Cluj-Napoca a tulpinii Omicron atât de mare, școlile și grădinițele sunt în pericol să devină focare și este necesară vaccinarea copiilor la această vârstă. Sigur că la cinci anișori mai sunt copiii care trebuie convinși cu bombonele și așa mai departe, dar trebuie să fim maturi și să înțelegem că e cea mai bună metodă de a preveni răspândirea infecției.”
În județul Cluj funcționează șapte astfel de centre de vaccinare. Rata de infectare a înregistrat miercuri la Cluj-Napoca un record de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, și a ajuns la valoarea pe 22,10 la mia de locuitori.
Autori: Lucia Ciocârlie Haranguș, Iorgu Ianoși, Ghiulfer Predescu, Sandu Mureșan
Foto: Ghiulfer Predescu
Citește și: Coronavirus în România: 34.255 de cazuri noi, un record absolut