Confidenţialitate

USR: Proiectul stării de alertă ne poate îngrădi drepturile

USR spune că proiectul stării de alertă, care intră, marți, la vot, în plenul Senatului, poate îngrădi drepturile.

USR critică proiectul Guvernului pentru starea de alertă, care intră, marți, la vot în plenul Senatului.

În următoarea perioadă, care poate dura şi peste 6 luni, autorităţile nu doar că vor putea interzice organizarea şi desfăşurarea unor manifestaţii în spaţii deschise, circulaţia persoanelor şi vehiculelor, ieşirea-intrarea în anumite zone şi anumite intervale orare, dar vor putea limita sau suspenda activitatea unor instituţii sau operatori economici sau vor putea decide demolarea parţială sau totală a unor construcţii, instalaţii sau amenajări”, spun politicienii de la Uniunea Salvaţi România.

Ei se tem că dacă sunt eliminate concursurile de angajare în instituţiile publice în perioada stării de alertă, angajările se vor face pe pile.

La fel, cred că statul te-ar putea trimite forţat în concediu de odihnă dacă eşti bugetar şi sunt nemulţumiţi că din proiectul liberal lipsesc măsuri economice, sociale şi legate de contravenţii pentru cei care încalcă deciziile din starea de alertă.

Și politicienii din Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate, al lui Dacian Cioloş, avertizează: proiectul maschează măsuri, limitări şi interdicţii ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi riscă să fie declarat neconstituţional, iar autorităţile să nu poate gestiona criza COVID-19.