În contextul crizei epidemice, Uniunea Salvați România cere Ministerului Educaţiei amânarea examenelor școlare.
Formațiune propune ca Evaluarea Națională și Bacalaureatul să se desfășoare în august sau septembrie.
USR vrea, de asemenea, ajustarea programei, prin eliminarea capitolelor şi competenţelor care nu au putut fi dobândite până la 10 martie, data suspendării temporare a cursurilor, și refacerea subiectelor de examen.
“Este esenţial ca Ministerul Educaţiei să adapteze programa şcolară pentru examenele Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului având în vedere că predarea online a materiei în această perioadă este deficitară, dar mai ales pentru că în România sunt peste 500.000 de elevi care nu au acces la niciun fel de mijloc electronic de comunicare”, notează Uniunea într-un comunicat.
USR mai solicită adaptarea limbajului cursurilor ţinute la televiziunea naţională la un nivel mediu de înţelegere şi un ritm de parcurgere adecvat.
Ministerul Educației și Cercetării a publicat, luni, un prim set de variante pentru elevii care vor susține examenele naționale.
Realizate împreună cu Centrul Național de Evaluare și Examinare, resursele de antrenament tip test respectă modelul subiectului de examen.
Potrivit Ministerului, obiectivul acestora este acela de a exersa în această săptămână și de a continua efortul în vederea obținerii unor rezultate bune la viitoarele examene.
Subiectele cuprind materia predată până la închiderea școlilor, la 11 martie, din cauza epidemiei de coronavirus, după cum a declarat – la Europa FM – ministrul Educației.
“Modelele pe care noi le punem la dispoziția elevilor, pentru a lucra în această perioadă, vizează numai conținuturile studiate până la acest moment. Este clar că nu putem să oferim copiilor, la acest moment, modele de subiecte care să vizeze conținuri pe care ei nu le-au studiat”, ne-a precizat Monica Anisie.
În contextul incertitudinilor stârnite de actuala epidemie, ministrul a ținut să transmită un mesaj liniștitor pentru elevi și părinți.
“Către elevi, care sunt oricum supuși presiunii examenului și situației în care ne aflăm, mesajul este că niciodată nu vom lua măsuri care să fie în dezacord cu ceea ce ei au studiat până la acest moment (…) Înțelegem temerile tuturor. Și eu am trecut, ca părinte și ca profesor, alături de elevii mei, emoțiile examenului și cred este necesar acum să îi liniștim pe părinți și pe elevi. Să le spunem că este importantă siguranța noastră, a tuturor, în aceste momente, dar mai ales este importantă sănătatea noastră. Să se termine mai repede această situație gravă în care ne aflăm și să ne vedem cu bine în fața momentului în care reluăm cursurile și stabilim împreună care să fie programa pentru examene”, a adăugat Monica Anisie.
Baremele de evaluare și de notare vor fi publicate online, vineri, 3 aprilie. Rolul acestora este de autoevaluare și calibrare a modului în care au fost redactate răspunsurile.
Totodată, în cadrul emisiunilor Teleșcoala vor fi prezentate unele soluții ale acestor teste de antrenament, cu explicațiile necesare pentru a înțelege cât mai bine răspunsurile din baremele de evaluare și de notare.