Roberta și-a pierdut mama la vârsta de 6 ani, iar la 10 ani a ajuns într-un centru de plasament. Acum are 14 ani și e convinsă că educația, dansul și determinarea o pot ajuta să își decidă singură soartă în anii ce vin.
“Îmi place foarte mult dansul. Este o pasiune foarte, foarte mare pentru mine. E o plăcere, sinceră să fiu. Când întru în sala de dans, uit toate supărările. Mă simt liberă. Ca și cum aș zbura”, mărturisește Roberta.
Roberta s-a apucat de dansuri în toamna lui 2018, după ce a aflat că o fată care locuiește în același centru de plasament merge la cursuri de street dance.
“- Păi, hip hop, break dance, street dance. Îmi plac și cele românești. Am făcut mai multe feluri de dans. – Până acum, ai participat la concursuri? – Da. Chiar în 2019, de Crăciun. – Și cum s-a terminat? – Am luat locul 1. – Și în 2020, cum ați făcut antrenamente? – Au fost momente în care profesorul se filma și ne trimitea pe grupul de Whatsapp. Și apoi, noi învățăm pașii și îi trimiteam să vadă”, spune Roberta.
Concursurile și antrenamentele s-au reluat între timp, dar Roberta nu merge încă la sală din cauza unei entorse. Antrenorul ei este Laurențiu Găvan.
“- Prin dans, noi facem și educație. Proiectul dintre Trouble Dance Company și Policy Center exact așa s-a numit: “Educație prin Dans”. – Cum anume faci educație prin dans? – Păi, ca să participi trebuie în primul rând să ai note bune la școală și să nu ai absențe. Toată chestia asta este urmărită de cineva de la Policy… – E regulă! Dacă nu ai note bune, nu… – Nu. Cine nu se ține de școală, nu are ce să caute la dans și la alte activități”, a recunoscut antrenorul Laurențiu Găvan.
Și în cazul Robertei, notele sunt chiar foarte bune.
“- Tu ești în clasa a 6-a? – Da. Pe primul semestru am terminat cu 8,35 și acum aștept să-mi vină și media pe semestrul doi. – Până acum, până în clasa a 6-a, ai luat vreun premiu? – În a 5-a. Premiul întâi, dar nu mă preocupă așa tare. Sunt doar niște premii. Important e să învăț și să-mi văd de treaba mea. – Deci, nu neapărat nota, ci cât îți rămâne ție… – Exact! Nu vreau să mă laud. Vreau doar să-mi fac un viitor. – Și așa, ție ce materii îți plac? – Matematica. Matematica mă ajută la șah. – La ce? – La șah!
Fiecare mutare trebuie calculată. Dacă nu o calculezi, partenerul îți poate da șah mat. – Mă gândesc că așa e și în viață… – Da! Fiecare mutate și vorbă trebuie gândită și calculată. – De cât timp faci șah? – De aproape 5 ani. – Și, hai, zi-mi că ai participat și la concursuri… – Da! Am luat locul 1 timp de ani. La fete, faza pe sector. – Și matematica în cel fel te ajută la dans? – Păi, și pașii sunt calculați! – Hai, zău!? – Dacă eu îți spun ție să faci un pas la 80 de grade, să zicem, îi calculezi sau îi lași așa? Nu ai știi cum să-i faci!”, spune Roberta.
Pe lângă faptul că merge la școală cu drag și că e genul de copil care împrumută cărți de la bibliotecă, Roberta mai știe că fără educație, șansele de a te realiza în viață sunt foarte mici. Și mai știe că e bine să înveți din greșelile tale, dar încă și mai bine din greșelile altora.
“- Vreau să mă țin de școală, pentru că frații mei nu au avut parte de asta. Unul are 7 clase, altul 6. – Și sunt mai mari ca tine, înțeleg. – Da. 22 și 29 de ani. Sunt mai mari și nu le-a plăcut școala. Cel mare lucrează într-o spălătorie auto. Celălalt în construcții. Și ei mereu îmi spun să mă țin de școală și îmi arată palmele lor: “Uită-te cum arată! Vrei să ajungi ca noi? Ține-te de școală!”, mărturisește Roberta.
Urmează-ți visul! O campanie Europa FM realizată cu ajutorul DEDEMAN