La “Centrul de zi Sfântul Stelian” din Urlați învață, mănâncă, primesc haine și rechizite 30 de copii care provin din familii sărace.
O bună parte sunt crescuți de un singur părinte sau de bunici. Centrul funcționează în casa parohială la care preotul Radu Manuel a renunțat în 2012. Părintele Radu și-a propus atunci să reducă abandonul școlar în comunitatea pe care o păstorește.
Părintele Manuel Radu slujește în Urlați de mai bine de două decenii. Oricât de ocupat ar fi, își face timp să se joace cu copiii de la „Centrul Sfântul Stelian”. Își aduce aminte și acum ziua în care a preluat parohia.
“Sărăcia era o stare care predomina. Copiii și familiile lor o duceau din greu. Astfel, nici copiii nu aveau posibilitatea la școală fiind foarte mulți dintre ei desculți, flămânzi, rechizite, nu aveau ghiozdănel, fără hăinuțe pe ei”, spune părintele Radu.
Pentru a-i ajuta să nu abandoneze școala, părintele Radu a înființat “Centrul de zi Sfântul Stelian”, unde în prezent, 30 de copii învață, mănâncă și primesc rechizite școlare.
La început, părintele Radu nu și-a propus atât de multe.
“Primul pas pe care l-am făcut în sprijinirea acestor copii în educație a fost să le dăm de mâncare. Un copil flămând nu poate să învețe. Așa că stăteam în drum și celor care se duceau la școală, le dădeam și un pachețel de mâncare”, mărturiseşte părintele.
Anii au trecut și Centrul a tot crescut, odată cu copiii care îi calcă pragul. Pe lângă două mese calde, copiii se pot juca pe un teren de fotbal și din când în când, merg în excursii. Însă regula de bază nu s-a schimbat: “Cine vrea la Centru, trebuie să meargă la școală.”.
“În viață nu e doar să primești, ci să și dăruiești! Și ce poți să dăruiești când esti mic? Să înveți și să mergi la școală. Mă interesez de situația lor. Merg la școală și cer absențele. Nu îi las așa”, spune Ligia Radu, soţia părintelui.
Ligia este soția părintelui Radu și mână lui dreaptă. Știe poveștile tuturor copiilor care au trecut pe la „Centrul Sfântul Stelian”. Spune că pe lângă mâncare și haine, cei mici trebuie ajutați să cunoască lumea de dincolo de Urlați.
“Sunt unii copii care nu ajuns nici până la Ploiești. N-au văzut niciun tramvai sau în tren. Știau ce sunt din cărți sau de la televizor”, a continuat aceasta.
Poate va suna ciudat, dar pentru o parte dintre copiii de la „Centrul Sfântul Stelian”, prima plimbare pe malul mării a fost o experiență la fel de memorabilă ca folosirea unui duș cu apă caldă. Andrei de exemplu, are 9 ani. Când descrie camera de hotel în care a stat, face ochii mari și gesticulează mult. Până să ajungă la mare, nu mai folosise niciodată un duş cu apă caldă.
Andrei așteaptă cu nerăbdare următoarea tabără, în care va merge la muzeu, la teatru și da, va face dușuri cu apă caldă. Toate aceste ieșiri îl ajută să viseze la o viață mai bună decât cea de acum. O poate avea prin muncă și cu ajutorul celor de la “Centrul de zi Sfântul Stelian”, dar și cu puțin sprijin din partea noastră.
Urmează-ți visul! O campanie Europa FM realizată cu ajutorul DEDEMAN