România nu duce lipsă de copii talentați, dar de la a fi talentat și până la a îți pune în valoare talentul, e cale lungă. Cu atât mai mult dacă ești crescut de un singur părinte și locuiești într-un oraș care nu îți oferă prea multe oportunități.
În această situație se află David. Are 10 ani, vrea să devină cântăreț și s-a născut cu o voce foarte bună și un auz cum au numai marii muzicieni.
David nu a luat nicio oră de canto. Nu pentru că nu și-ar fi dorit sau pentru că mama lui, cântăreață la evenimente de tot felul, nu ar fi conștientă că fiul ei are nevoie de lecții de muzică. Doar că nimic nu e simplu sau ieftin când ești crescut de un singur părinte și locuiești într-un oraș sărac, așa cum este Huși.
David, la doar 10 ani, cântă și în limbi pe care nu le cunoaște, precum rusa.
“Am scris versurile pe hârtie, așa cum se aud. Și pe urmă le-am învățat. Nu prea știu ce înseamnă. – Dar notele alea le atingi ușor? – Pot să spun că da. Dar trebuie să îmi încălzesc gâtul”, spune David.
David a moștenit talentul și dragostea pentru muzică de la mama lui. Katy este solistă într-o formație locală și cu multă modestie, spune că fiul ei este mult mai talentat decât ea, deși David nu a fost neapărat un copil precoce în ceea ce privește muzica.
“Când era micuț, cânta prin casă, așa cum cânta orice copil. Dar nu am văzut vreo sclipire, trebuie să recunosc. Până într-o zi când l-am luat cu mine la studio. Eu și colegii mei ascultam de pe Youtube și comentam <<vai, ce note atinge ăsta>>. Peste două zile, David m-a întrebat dacă vreau să ascult ceva. A dat play și a cântat piesa cap-coadă. Atunci am realizat că am acasă un diamant, pe care trebuie să îl șlefuiesc”, mărturisește Katy.
“Vreun an și ceva a făcut pian. Ne-am oprit pentru că au apărut niște probleme de sănătate la mine. Era mai mic și nu avea cine să îl ducă, să îl aducă…”, recunoaște Katy.
Cât a făcut pian, David a învațat notele muzicale și alte noțiuni de bază. Ar fi vrut să continue, dar s-a consolat cu faptul că, oricum, ar fi vrut să învețe altceva.
“Mergeam de două ori pe săptămână și în rest repetam acasă. Oricum, nu prea îmi plăcea cum se desfășura ora. Ne-a învățat notele și apoi, cântecele. Eu aș fi vrut să învăț mai multă teorie. Ce o terță sau o cvintă. Vreau să ajung cineva. Se poate și fără studii, dar m-ar ajută mult”, spune David.
“Cum e vocea ta? – Personal, cred că eu cânt destul de bine. – Și ce te-ar ajută să cânți și mai bine? – Poate niște lecții de canto”, mărturisește David.
În teorie, nu pare complicat. Dar nimic nu e ușor sau ieftin pentru un copil crescut de un singur părinte, într-un oraș sărac.
Pentru a-și îndeplini visul, David și mama lui ar trebui să plece din Huși, iar băiatul ar trebui să dea la o școală de muzică. Desigur, asta ar presupune cheltuieli suplimentare și sacrificii de tot felul. Dar, până acum, viața le-a arătat că împreună pot să depășească orice obstacol.
Mamei nu îi este ușor să își crească singură copilul, dar după cum spun cei care o cunosc, face o treabă foarte bună. Nici Katy nu are studii muzicale, deși, și-a dorit foarte mult. Lipsa banilor a fost unul dintre motive, dar cel puțin la fel de important, nu a avut nici sprijinul părinților. Greșeală pe care Katy nu o va face cu propriul copil.
„Urmează-ţi Visul”, o campanie realizată cu sprijinul OMV Petrom