Confidenţialitate

Urări între centenari: Filosoful Mihail Șora a primit cea mai frumoasă urare la 100 de ani de la istoricul Neagu Djuvara

Filosoful şi eseistul Mihai Şora, care a împlinit, ieri, 100 de ani, a scris pe Facebook că cea mai frumoasă urare, pe care a găsit-o pe robotul telefonului, a fost de la prietenul său, istoricul Neagu Djuvara, cel care a atins centenarul în urmă cu 68 de zile.

”Cea mai frumoasă urare pe care am găsit-o pe robotul telefonului meu revenind azi-noapte acasă, pe la 3 dimineaţa, a fost a domnului Neagu Djuvara: poate şi pentru că Domnia Sa ştie, de bună seamă, despre ce este vorba la centenar: are o experienţă de 68 de zile”, a scris Mihai Şora.

Filosoful spune că încă nu s-a obişnuit cu ideea că are 100 de ani.

”Astăzi voi merge la Biserica Albă, biserica inimii mele, la soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Sunt cam somnoros (după petrecerile din ultimele ore), dar la această sărbătoare nu se cade să lipsesc”, adaugă el. ”Vouă, tuturor celor care purtaţi aceste sfinte nume, vă urez să le purtaţi cu demnitate, să le cinstiţi şi să le umpleţi cu toată făptura voastră”, a încheiat Mihai Şora.

Mihai Șora a locuit în Franţa. Revenit în ţară, în 1948, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, de unde a fost ”eliberat din funcţie” pentru ”origine socială nesănătoasă”, şi, între altele, la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă.

Aici a iniţiat multiple proiecte editoriale, între care a regândit din temelii colecţia ”Biblioteca pentru toţi’” (BPT). A înfiinţat colecţiile ”Scriitori români” şi seria de opere complete ale scriitorilor Tudor Arghezi şi Mihail Sadoveanu.

După Revoluţia din 1989, Mihai Şora a fost unul dintre cei care au pus bazele Grupului pentru Dialog Social. A fost numit ministru al Învăţământului în 1990 şi, solidar cu Piaţa Universităţii, a condamnat, printr-un comunicat memorabil, barbaria declanşată de Ion Iliescu. A demisionat în semn de protest.

Foto: Facebook