Confidenţialitate

Uraganul Dorian a lăsat în urmă cel puţin 5 morţi şi 13.000 de locuinţe distruse

Cel puțin cinci persoane au murit, iar aproximativ 13.000 de locuințe au fost avariate sau distruse după ce uraganul Dorian a devastat arhipelagul Bahamas, au anunțat autoritățile și Crucea Roșie, potrivit site-ului postului BBC News.

Premierul bahamian Hubert Minnis a anunțat că decesele s-au înregistrat în insulele Abaco, aflate în nord-estul țării, zona cel mai grav afectată de uragan.

Aproximativ 13.000 de locuințe au fost avariate sau distruse, potrivit Crucii Roșii.

Intensitatea uraganului Dorian a scăzut în noaptea de luni spre marţi, ciclonul aflat deasupra arhipelagului Bahamas fiind însoţit de vânturi cu viteze de circa 205 km/h, au anunţat serviciile meteorologice americane, citate marţi de AFP.

Uraganul se menţine deasupra insulei Grand Bahama, iar locuitorii trebuie să rămână în adăposturi, se arată în cel mai recent buletin informativ emis la ora 05:00 GMT de Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) cu sediul în Miami, Statele Unite.

Dorian a fost retrogradat luni la categoria 4 din 5. După trecerea sa devastatoare prin Bahamas, uraganul ar urma să ajungă pe coastele Statelor Unite, marţi seară şi miercuri.

Câteva milioane de persoane din Florida, Georgia şi Carolina de Sud au primit ordin să evacueze zonele de coastă.

Uraganul Dorian a continuat să facă ravagii în noaptea de luni spre marţi în Bahamas, unde a provocat cel puţin cinci decese, a anunţat premierul ţării, Hubert Minnis, care a evocat luni o ”tragedie istorică” pentru acest arhipelag alcătuit din 700 de insule cu relief plat, care au fost acoperite de valurile de trei şi chiar de şase metri înălţime provocate de uragan. Autorităţile au anunţat începerea operaţiunilor de salvare, ”acolo unde condiţiile permit”.

Conform primelor evaluări efectuate luni pe teren de autorităţi şi responsabili ai Crucii Roşii, aproximativ 13.000 de case ar fi fost deteriorate sau distruse, iar uraganul ar fi provocat ”daune considerabile” în insulele Abaco şi Grand Bahama.

La Washington, preşedintele Donald Trump a convocat o reuniune a responsabililor serviciilor de intervenţii de urgenţă şi a evocat un uragan care ”pare monstruos”. “Ne aşteptăm ca o mare parte a coastei să fie afectată”, a spus preşedintele adăugând că impactul va fi ”foarte, foarte dur”.

Potrivit Crucii Roşii din Statele Unite, 19 milioane de oameni trăiesc în zonele ce ar putea fi afectate de ciclon. Până la 50.000 de persoane din Florida, Georgia şi Carolina de Sud ar putea avea nevoie de adăpost de urgenţă, în funcţie de impact.

Un meteorolog american, vânător de uragane, a publicat pe Twitter o fotografie fascinantă din ochiul furtunii.