Au fost, în sfârșit, de acord: membrii Comisiei de Apărare din Senat au dat undă verde pentru achiziția primului sistem de rachete Patriot. Decizia s-a luat prin vot favorabil în unanimitate.
Proiectul ajunge astăzi la vot în Senat și, cel mai probabil, mâine la vot final în Camera Deputaților.
Primul sistem Patriot costă aproximativ 764 de milioane de dolari, fără TVA, şi va fi contractat până la sfârşitul acestui an.
Săptămâna trecută, votul a fost amânat pentru că parlamentarii puterii aveau alte treburi, spunea recent președintele PSD, Liviu Dragnea.
Iulia Verbancu:
Primele rachete „Patriot” vor fi funcționale în România în 2020
Acest prim sistem de rachete „Patriot” va fi achiziționat în a doua jumătate a anului 2019 și va fi pus în funcțiune în 2020.
„Am primit scrisoarea de acceptare din partea Guvernului SUA pentru achiziţionarea a şapte sisteme de tip Patriot, configuraţia 3 plus.” Mihai Fifor, ministrul Apărării
Pe lângă rachete, sunt necesare mai multe echipamente, piese de schimb, echipamente de mentenanţă, servicii de instruire, a precizat ministrul Apărării.
„Sistemul urmează a fi operaţional în 2020 şi nu face altceva decât să deschidă programele mari de înzestrare pentru armata Română.” Mihai Fifor, ministrul Apărării
Întreaga procedură de achiziție este complicată, a precizat Mihai Fifor.
„Mâine (marți, 21 noiembrie 2017, n.r.), după ce acest proiect de lege va trece şi de Camera Deputaţilor, vom putea spune că suntem în linie dreaptă. Vreau să vă spun că există proceduri financiare destul de complicate ulterior, după ce proiectul va fi promulgat. (…) Pe noi ne interesa să încheiem anul cu achiziţia acestui sistem.” Mihai Fifor, ministrul Apărării
Rachetele „Patriot”: amânate de parlamentarii ocupați cu alte activități
Achiziția primului sistem de rachete Patriot ar fi trebuit adoptată în comisie marțea trecută. Atunci, însă, senatorii PSD au lipsit, iar discuțiile au fost amânate din lipsă de cvorum.
Liderul PSD, a declarat, joi seară, în stațiunea Băile Herculane (unde se reunise întreaga conducere a social-democraților), că senatorii din Comisia de Apărare s-au aflat „la o activitate la invitaţia unui şef de instituţie importantă”.
O zi după ce ședința Comisiei de Apărare a fost amânată, în București a aterizat, neanunțat, secretarul de stat american Rex Tillerson, care a invocat o oprire din motive tehnice.
Oficialul s-a întâlnit, însă, cu ministrul de externe Teodor Meleșcanu – pe care l-a întrebat de ce nu a fost aprobat în Parlament proiectul de lege.
Ministrul român susține că a încercat să-i explice oficialului american că au fost probleme cu cvorumul și că se întâmplă, acest lucru „din când în când”.
Rachetele „Patriot”: ce prevede proiectul adoptat de Guvern
Guvernul a aprobat, în şedinţa din 8 noiembrie, proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” pentru dotarea Armatei.
În cadrul proiectului de lege se face referire la achiziţionarea, începând cu anul 2017, a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT – dintre care patru sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene şi trei sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Terestre – şi a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 3,9 miliarde USD fără TVA, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Primul sistem, pentru care a fost deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, este în valoare de 764,78 milioane USD fără TVA şi va fi contractat până la sfârşitul acestui an.