Potrivit unui sondaj comandat de Asociaţia Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, unul din trei vârstnici din mediul urban se simte izolat şi trăieşte în izolare continuă, fără să aibă cu cine să socializeze sau pe cine să se bazeze în situaţii de necesitate.
Iar pandemia a agravat situația.
Conform cercetării, una din 4 persoane de peste 65 de ani din mediul urban, respectiv peste 450.000 de persoane, se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, iar 36% dintre respondenţi resimt un grad mediu de singurătate, se menţionează în comunicat.
Cătălin Dinu, director executiv al Asociației Niciodată singur.
De-asemenea, starea de sănătate precară sau pierderea partenerului de viaţă contribuie la restrângerea interacţiunilor sociale, astfel încât 28% dintre vârstnici ajung să socializeze cu maximum 4 persoane într-o lună întreagă.
Potrivit sondajului, singurătatea apăsătoare le afectează vârstnicilor starea de sănătate. Astfel, una din 4 persoane declară că are o stare proastă de sănătate fizică şi mentală, iar dintre persoanele cu un grad ridicat de singurătate, 39% au probleme fizice, ceea ce reprezintă de două ori mai mult decât media.
Starea de sănătate îi determină pe bătrâni să petreacă mai mult timp în interiorul casei: 64% dintre aceştia petrec mare parte din timp realizând activităţi casnice, cum ar fi gătit sau curăţenie, ocupaţii folosite ca mecanisme în lupta cu singurătatea.
Cei care vor să ajute Asociația Niciodată singur pentru a-i spijini pe vârstnicii singuri, pot să o facă trimițând un SMS cu textul ÎMPREUNĂ, la numărul 8845.