Confidenţialitate

În jur de 100 de ruși mobilizați de Putin să lupte în Ucraina ar fi murit până să ajungă pe front. Alcoolul, drogurile și bătăile, principalele cauze

În jur de 100 de ruși mobilizați ar fi murit până să ajungă pe frontul din Ucraina, scrie publicația rusă independentă Novaya Gazeta Europe. Consumul de alcool, droguri, altercațiile fizice, sinuciderile sau accidentele au fost pricipalele cauze.

În unele cazuri, proaspeții mobilizați nu au rezistat decât 9-10 zile. La decretarea mobilizarii, pe 21 septembrie, Rusia anunțase oficial că mai putin de 6.000 de soldați ruși au murit de la începutul invaziei Ucrainei, la 24 februarie. Iar ultimul deces confirmat pe Moscova a fost la sfârșitul lunii august.

Publicația rusă independentă Novaya Gazeta Europe a urmărit soarta rușilor mobilizați începând cu 21 septembrie. Jurnaliștii au folosit declarații oficiale, inclusiv cele difuzate de mass-media, necrologuri și postări pe rețelele de socializare ale rudelor bărbaților.

În total, publicația a reușit să confirme 101 de decese ale celor chemați la arme de Putin. Vârsta medie a soldaților decedați este de 34 de ani. Cel mai în vârstă avea 48 de ani si a murit „de o boală” în circumstanțe necunoscute, iar cel mai tânăr avea doar 21 de ani.

Anunțurile au început să curgă înca din prima săptămână de după decretul care chema 300.000 de rezerviști să lupte în Ucraina.

La 27 septembrie, un recrut din Kabardino-Balkaria a murit la un punct de adunare din Ingușetia.

Cel mai mare număr de decese a fost raportat în Urali: numai în regiunea Ekaterinburg sunt cel puțin 24 de familii indoliate, notează publicația.

La începutul lunii octombrie, au început să sosească și rapoarte despre decesele de pe linia frontului.

Dmitri Sidorov și Andrey Pichuyev din Buriația au fost uciși la mai puțin de două săptămâni de la mobilizare, pe 4 octombrie. Cel mai probabil, numărul real al deceselor în rândul recruților este mult mai mare.

Din cauza lipsei informațiilor oficiale, rudele află adesea despre moartea celor dragi de la camarazii acestora. Fără o confirmare oficială, ei nu sunt eligibili pentru niciuna dintre compensațiile promise de guvernanți.

Potrivit datelor oficiale, un total de 82.000 de soldați au fost trimiși până acum în „zona de operațiuni militare speciale”, din cei 300.000 de rezerviști recrutați. Săptămâna trecută, Vladimir Putin a decretat sfârșitul campaniei de mobilizare însă, în absența unui decret prezidențial, oamenii pot fi în continuare chemați la arme dacă este nevoie.

Foto: Shutterstock

Citește și: Maia Sandu în Parlamentul României: Gruparea hoților din Republica Moldova este gata să dea foc la țară pentru a scăpa de închisoare | AUDIO