Pandemia de coronavirus a adâncit sărăcia în multe zone ale lumii.
Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că a crescut la un nivel record numărul oamenilor care au nevoie de asistenţă umanitară ca să supravieţuiască.
Potrivit ONU, nu mai puţin de 235 de milioane de oameni sau unul din 33 de locuitori ai lumii vor avea nevoie de ajutor în anul care vine pentru asigurarea unor nevoi de bază, precum mâncarea şi apa potabilă.
Mare parte trăiește în Siria, Yemen, Afganistan, Republica Democrată Congo şi Etiopia.
Este vorba de o creştere cu 40% în decurs de un an, arată raportul privind perspectivele umanitare globale pe anul viitor, iar “criza este departe de a se fi încheiat”, avertizează ONU.
Pentru anul viitor, Organizaţia a cerut 35 de milioane de dolari. Aproape jumătate din sumă va fi folosită pentru a reduce sărăcia, foametea şi pentru a-i ţine pe copii la şcoală în anul care vine.
Închiderea şcolilor a afectat 9 din 10 elevi pe plan mondial, aproape 24 de milioane de copii riscând să nu mai revină la şcoală în acest an.
În acelaşi timp, impactul pandemiei asupra sistemelor alimentare înseamnă şi extinderea foametei. ONU estimează că până la finele lui 2020, aproape 270 de milioane de oameni nu vor avea acces adecvat la hrană.
- Liliana Nicolae