Reacții categorice după ce Senatul, în calitate de Cameră Decizională, a votat ieri, interzicerea discutării despre identitatea de gen în școlile din România.
Universitatea din București transmite că dezavuează orice inițiativă de subminare a autonomiei universitare și solicită tuturor actorilor responsabili din viața socială și politică a țării să apere acest drept câștigat acum mai bine de 30 de ani în România.
“Considerăm că autonomia universitară reprezintă unul dintre bunurile culturale ale democrației, un garant al libertății de gândire, de cunoaștere și de exprimare a propriilor opinii, de care trebuie să se bucure toți membrii comunității universitare și, în mod implicit, societatea”.
Rectorul Uniersității Babeș-Bolyai din Cluj, Daniel David, spune că modificarea Legii Educației în acest sens este periculoasă și încalcă autonomia universităților.
“Legea a alunecat într-o variantă în care, printr-o decizie a Parlamentului, se interzice o teorie academică, adică nu mai poți nici măcar să discuți despre teoria respectivă, ceea ce este inacceptabil.”
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România condamnă ferm această modificare.
Președintele ANOSR, Petrișor Țucă, spune la Europa FM că prin votul de ieri, Senatul duce școala românească în Evul Mediu.
Studenții îi cer președintelui Klaus Iohannis să respingă această modificare a Legii Educației.
“Nu cred că ar trebui să mami avem discuții despre de ce o persoană de un anumit sex își poate alege un gen diferit. Dacă ar intra în vigoare, ar legifera abuzurile asupra persoanelor al căror gen nu corespunde cu sexul biologic, ba chiar le-ar limita dreptul la educație și ar instiga la ură împotriva lor.”
Senatorul USR Vlad Alexandrescu condamnă și el interzicerea oricăror discuții pe tema diferențelor de gen. Acest tip de cenzură nu mai poate fi acceptat în România, stat care a aderat la convențiile internaționale ce respectă drepturile omului, spune senatorul Vlad Alexandrescu.
Inițiativa legislativă a fost inițiată de un parlamentar al Partidului Mișcarea Populară, teolog, dar a fost votată a fost adoptată cu 81 de voturi pentru, 22 împotrivă și 27 abțineri. Aleșii PSD au votat și ei pentru limitarea libertății de dezbatere în unitățile de învățământ.
Liderul PMP, Eugen Tomac, nu se dezice de inițiativă, dar spune că nu aceasta este o prioritate pentru elevii din România.
Asociația ACCEPT, care reprezintă drepturile comunității homosexale din România, va organiza joi seară un flash-mob în fața Palatului Cotroceni, pentru a-i cere președintelui Klaus Iohannis să nu promulge amendamentul la Legea Educației Naționale prin care se interzic referințele la identitatea de gen și teoria de gen în școli.
Dacă modificarea la Legea Educației va fi promulgată, ea va scoate în afara legii toate cadrele didactice, consilierii școlari, cadrele universitare, medicii, asistenții sociali, organizațiile neguvernamentale, formatorii profesionali din cadrul instituțiilor de stat care discută despre identitate de gen și persoane transgender, susține Asociația ACCEPT.