În Australia, universitățile reintroduc examenele cu pix și hârtie. Decizia a fost luată după ce profesorii au constatat că studenții trișează și folosesc softuri de inteligență artificială pentru a scrie eseuri.
Universitățile din Australia au schimbat modalitățile de evaluare a studenților după ce unii dintre aceștia au fost prinși la examen cu softuri de inteligență artificială.
Folosirea acestor softuri în timpul examenelor reprezintă o fraudă, spun reprezentanții universităților.
Ei au menționat că, din acest an, se va reveni la testele cu pix și hârtie și inclusiv la examene supravegheate, scrie The Guardian.
Universitatea Națională Australiană, de exemplu, își va axa evaluările pe activități de laborator și muncă de teren, va cronometra examenele și va introduce mai multe prezentări orale.
Unul dintre cele mai folosite softuri este ChatGPT, care generează texte pe orice subiect. Acesta a fost deja interzis în școlile publice din New York, după ce profesorii s-au arătat îngrijorați de efectele negative în ceea ce privește învățarea și potențialul de plagiat.
Experții în inteligența artificială spun că interzicerea acestor softuri nu este o soluție, iar studenții trebuie să fie ajutați cum să învețe cu ajutorul inteligenței artificiale.
Foto: Shutterstock
Citește și: Elevilor și cadrelor didactice din București li se recomandă să poarte măști de protecție la cursuri | AUDIO